Ingezonden persbericht

persbericht

14 mei 2003

Waterplan Dordrecht wint prijs milieuorganisaties

Dordrecht heeft van Stichting Natuur en Milieu en de 12 provinciale Milieufederaties de prijs gekregen voor het beste gemeentelijke waterplan. Met deze prijs spreken de milieuorganisaties hun waardering uit voor gemeenten die vrijwillig waterplannen maken om bij te dragen aan een goed leefklimaat voor mens en natuur. Algemeen directeur Ad van den Biggelaar van Natuur en Milieu overhandigde vanmiddag in Utrecht de prijs, een keramieksculptuur van Annelies van Tetering en Han Vermeulen, aan wethouder G.Veldhuijzen van Dordrecht.

Schoon en voldoende water in en buiten de bebouwde kom is essentieel voor de natuur. Water wordt bovendien ervaren als plezierig element in de woonomgeving. Steeds meer gemeenten pakken dit op en maken ­ vrijwillig ­ een waterplan, vaak in overleg met waterschap en provincie.
De milieuorganisaties willen gemeentelijke waterplannen stimuleren en hebben daarom een prijs uitgeloofd voor het beste plan. Zij hebben daartoe twintig plannen beoordeeld. De plannen van Dordrecht, Tilburg en Delft werden genomineerd. De jury, bestaande uit vertegenwoordigers van de Milieufederaties, gaf de prijs aan Dordrecht. Volgens het juryrapport is het Dordtse waterplan ambitieus en volledig. Hemelwater, bijvoorbeeld, zal worden gescheiden van rioolwater en in bodem of oppervlaktewater terechtkomen. Vervuilde onderwaterbodems worden schoongebaggerd. Met de bouwers zijn afspraken gemaakt over schone bouwmaterialen, om uitspoeling van schadelijke stoffen naar bodem en grondwater te voorkomen. En in Dordtse bestemmingsplannen krijgt water steeds een rol. Belangrijk pluspunt van het plan is de goede uitvoeringsparagraaf, die vertrouwen geeft in de daadwerkelijke realisatie.
De waterplannen van Enschede en Rotterdam kregen een eervolle vermelding.

Stichting Natuur en Milieu en de 12 provinciale Milieufederaties hebben op basis van onder meer de beoordeelde gemeentelijke waterplannen een brochure samengesteld met tips en aanbevelingen voor het opstellen van een gemeentelijk waterplan. De brochure, getiteld 'Gemeentelijke waterplannen, kansen, tips en aanbevelingen', wordt verspreid onder gemeenten en hun 'waterpartners', de waterschappen en de provincies.



Ingezonden persbericht