Korps: Groningen, plaats: Groningen 14-05-2003
Parketpolitie Groningen gaat boetegeld innen Woensdag 14 mei 2003

Onder de codenaam vakantiegeld gaat de Parketpolitie in opdracht van het openbaar ministerie in de periode van 22 mei tot en met 6 juni op zoek naar Groningers die nog een vonnis of boete hebben openstaan. De grootscheepse actie is bedoeld om nog openstaande boetes te innen. Hiertoe worden vele honderden Groningers thuis bezocht. De betrokkenen moeten betalen anders worden ze aangehouden. Gezien de uitbetaling van het vakantiegeld in de maand mei, is de verwachting dat veel mensen eieren voor hun geld kiezen en de openstaande bedragen gaan voldoen. Wie de Parketpolitie aan de deur krijgt, heeft al een reeks van aanmaningen en waarschuwingen gekregen.

De Parketpolitie hield in voorgaande jaren al vaker soortgelijke acties die succesvol genoemd konden worden. Anders dan de andere keren dat er een grootscheepse actie werd gehouden is er bij deze actie nog een laatste waarschuwingsbrief van het openbaar ministerie de deur is uitgegaan. In de brief wordt de actie aangekondigd en uitgelegd op welke manier de mensen kunnen betalen en wat de consequenties zijn van het niet-betalen. Ook wordt geschetst dat men bij onder andere verkeerscontroles en bij het verlaten van Nederland per vliegtuig een grote kans loopt via het landelijke opsporingssysteem tegen de lamp te lopen.

Op dit moment staan er in de hele provincie tegen ruim 1000 personen nog een vonnis of gijzeling open. Gemiddeld zijn deze personen goed voor een gevangenisstraf van twaalf en een halve dag of een boete van 177 euro. ( 12.583 dagen en 417.703 euro). Veel van de personen tegen wie vonnissen openstaan zijn wanbetalers.

Eerdere acties van de Parketpolitie werden gehouden in de maand december (Zwarte Piet en Eenzame Kerst) en bij WK of EK toernooien voetbal. Er werden bij deze acties vele tienduizenden guldens aan boetes geïnd.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900-8844 (lokaal tarief)