Gemeente Alphen aan den Rijn


Risico-inventarisatie gemeente Alphen aan den Rijn

Binnen de gemeente Alphen aan den Rijn zijn de veiligheidsrisicos op een systematische wijze geïnventariseerd. Het gaat hierbij onder meer om bedrijven waar op grote schaal gevaarlijke stoffen worden opgeslagen, verwerkt of geproduceerd, maar ook om de bijbehorende vervoersstromen. Naast deze risicos zijn ook de mogelijke effecten van bijvoorbeeld natuurgeweld, uitval van nutsvoorzieningen of grote evenementen in kaart gebracht.

Naar aanleiding van grote incidenten in Nederland in de achterliggende jaren wordt landelijk een registratieplicht voorbereid. In de toekomst moet daarmee iedere inwoner van ons land inzicht kunnen krijgen in de veiligheidsrisicos in de directe woonomgeving. Vooruitlopend op de landelijke invoering heeft de gemeente in het kader van het integraal veiligheidsbeleid een dergelijke inventarisatie al uitgevoerd, zodat de resultaten benut kunnen worden bij de uitwerking van nieuwe veiligheidsprojecten. Zo zullen de resultaten gebruikt worden bij een prioriteitsstelling voor het maken van aanvalsplannen voor de brandweer.

In de inventarisatie van bedrijven waar gevaarlijke stoffen aanwezig zijn, wordt een indeling in 5 categorieën gehanteerd, oplopend in ernst van 1 tot en met 5. Voor de indeling is een systematiek gebruikt van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de zogenaamde Effectwijzer. Hierbij wordt uitsluitend gekeken naar effecten en niet naar kansen. In het algemeen moeten de kansen als zeer klein worden beschouwd, omdat er bij de bedrijven preventieve maatregelen zijn getroffen. In de Effectwijzer wordt echter geen rekening gehouden met de getroffen preventieve maatregelen en het vroegtijdig ingrijpen van de hulpdiensten, zodat de resultaten als maximale effecten moeten worden beschouwd.

Mogelijk vanwege de relatief sterk doorgevoerde scheiding van industriegebieden en woongebieden binnen de gemeente Alphen aan den Rijn, valt geen enkele inrichting in slachtoffercategorie 5 (>1000 slachtoffers). De inventarisatie heeft opgeleverd dat ten gevolge van het gebruik of de opslag van gevaarlijke stoffen zes inrichtingen binnen de gemeente in slachtoffercategorie 4 vallen (151 tot 1000 slachtoffers), waaronder drie LPG-stations. In slachtoffercategorie 3 valt geen enkele inrichting. In slachtoffercategorie 2 (16 inrichtingen; 16 tot 80 slachtoffers) vallen met name opslagplaatsen met gevaarlijke stoffen tot 10 ton, mengvoederfabrieken (vanwege stofexplosiegevaar) en LPG-stations zonder woonbebouwing in de directe omgeving. De vuurwerkopslagplaatsen, naast enkele andere inrichtingen, vallen alle in categorie 1 (6 tot 15 slachtoffers). In deze categorie vallen 12 inrichtingen.

Wat het transport van gevaarlijke stoffen betreft is vooral het geschatte aantal wegtransporten binnen de gemeente aanzienlijk (circa 10.000). Vervoer over water, spoor en per pijpleiding is beperkt.

Ook kunnen zich calamiteiten voordoen zonder relatie met het gebruik of de opslag van gevaarlijke stoffen, bijvoorbeeld verkeersongevallen, branden in gevoelige objecten of effecten van extreme weersomstandigheden. Deze risicos zijn in Alphen aan den Rijn niet groter dan in andere steden van gelijke omvang.

Klik hier om de Risico-kaart Gemeente Alphen aan den Rijn te bekijken. Beschikt u over breedbandinternet (Adsl/Kabel) duurt het laden enkele sec. Bij een 56K verbinding duurt het laden enkele min. Als u na het laden van de kaart op een bedrijf of instelling klikt, worden de gegevens als pdf-bestand gepresenteerd. Hiervoor heeft u de Acrobat Reader nodig.

Ook de nota Risico-inventarisatie is beschikbaar als pdf-bestand. Als u de nota wilt inzien, klik dan op de onderstaande tekst naast het pdf-plaatje.

Nota Risicokaart 2003

Acrobat Reader
Een pdf-bestand kunt u lezen met de Acrobat Reader. Als u nog geen Acrobat Reader op uw computer geïnstalleerd heeft, klik dan op onderstaande banner 'Get Acrobat Reader' om deze gratis te downloaden.

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 14 mei 2003 laatste wijziging