Gemeente 's-Hertogenbosch

14-05-2003

Visie maatschappelijk werk en opdrachtformulering 2004

Met een nieuwe visie op maatschappelijk werk laat de gemeente zien wat zij hiervan verwacht. In de huidige moderne samenleving brengen maatschappelijke en technologische ontwikkelingen, kansen en risico's met zich mee. Vooral kwetsbare groepen lopen het risico in moeilijke omstandigheden terecht te komen. Om te voorkomen dat mensen vereenzamen of niet meer in staat zijn deel te nemen aan de samenleving, ziet de gemeente het als haar taak hulp en begeleiding beschikbaar te stellen. Dit gebeurt onder andere door subsidie te verlenen aan het Maatschappelijk Werk.

Stichting Madi
In de gemeente 's-Hertogenbosch wordt het maatschappelijk werk uitgevoerd door de Stichting Maatschappelijke Dienstverlening (Madi). Mensen die niet zelf in staat zijn om hun problemen op te lossen, moeten direct en zonder doorverwijzing bij Madi terecht kunnen voor hulp op maat. De hulp moet makkelijk te bereiken zijn, dicht bij de mensen in de wijken. Dit geldt niet alleen voor degenen die tijdelijk ondersteuning nodig hebben en daarmee vrij snel zelfstandig weer verder kunnen, maar ook voor een groeiende groep mensen met zware problemen die wellicht niet zelf om hulp vraagt. Desnoods komt de maatschappelijk werker bij hen thuis. Vooral voor de hulp aan deze laatste groep is Madi aangewezen op de bijdragen van andere partners in de gemeente. Om goed samen te kunnen werken met bijvoorbeeld huisartsen en zorgaanbieders, maar ook met bijvoorbeeld de Stichting Divers, scholen en woningcorporaties, moet Madi goed weten wie wat doet en op welke manier dit aansluit bij het eigen werkpakket.

Om ervoor te zorgen dat Madi precies weet waaraan zij moet voldoen, heeft de gemeente dit in een opdracht geformuleerd. In juni neemt de raad hierover een besluit. Als zij instemt, maakt Madi in de zomer een offerte. Daarin staat hoe zij de opdracht van de gemeente denkt uit te voeren. De opdracht en de offerte worden vervolgens vergeleken en leiden tot een gemeentelijke opdrachtverstrekking voor 2004. Deze wordt in november aan de raad voorgelegd.