Gemeente Heerlen

Nieuwbouw Broeklandcollege in
Hoensbroek

Nieuwbouw Broeklandcollege in Hoensbroek

In tegenstelling tot eerdere plannen verhuist het Broeklandcollege, onderdeel van het Emmacollege, niet naar de voormalige Aldenhofschool. In plaats daarvan wordt er een nieuwbouw gerealiseerd in het centrum van Hoensbroek. Het college van B&W heeft ingestemd met de noodzakelijke voorfinanciering. De nieuwbouw van de school wordt gecombineerd met andere voorzieningen.

De onderwijslocatie Broekland van het Emmacollege aan de Zandstraat gaat verdwijnen. Het pand wordt gesloopt, waarna er 52 woningen gebouwd worden. Aanvankelijk was het voormalige gebouw van de Aldenhofschool aan de Mgr. Nolensstraat 58 in Hoensbroek in beeld als alternatieve locatie. Nadere bestudering leerde dat dit pas mogelijk zou zijn als het pand ingrijpend gerenoveerd wordt. Bovendien is de ligging van het pand zeer ongunstig. Stedenbouwkundig is het beter de voormalige Aldenhofschool te slopen en het gebied te herontwikkelen.

Nieuwbouw
De zoektocht naar nieuwe huisvestingsmogelijkheden heeft uiteindelijk geleid tot nieuwbouw op de hoek van de Hoofdstraat/Polderstraat in het hartje van Hoensbroek centrum. Het idee is om in deze nieuwbouw meerdere functies te verenigen. Zo zal op deze locatie behalve de school ook de bibliotheek, de stadsdeelwinkel, parkeervoorzieningen, een fietsenstalling en winkels voor startende ondernemers gevestigd worden.

De nieuwbouw zal door de combinatie van functies een belangrijke opwaardering van het stadsdeel Hoensbroek betekenen. Anderzijds is de locatie in het Hoensbroeks centrum ook onderwijskundig een strategisch aantrekkelijke plek.

Voorfinanciering
Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten een deel van de kosten ( 900.000,-) voor te financieren. Er wordt vanuit gegaan dat vanwege de brede samenhang van het project voor dit bedrag zogenaamde IPSV-subsidie gekregen kan worden.

Gemeente Heerlen, 12 mei 2003
Afdeling Communicatie
Richard Pisters, tel. (045)5604070
persvoorlichting@heerlen.nl