Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 6 mei 2003

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

In deze portefeuille deze week geen besluiten.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Geen susbsidie voor vieringen stichting Sampat en stichting Aurat (2003/1787)
Twee Hindoestaans-Surinaamse zelforganisaties, stichting Sampat en stichting Aurat, hebben een verzoek ingediend tot subsidiering van feestelijke bijeenkomsten ter herdenking van de Hindoestaanse Immigratiedag in juni 2003. Het college heeft geconstateerd dat de feestdagen niet substantieel anders zijn ingericht dan voorgaande jaren, en dat beide organisaties ook al eerder subsidie hebben ontvangen uit het subsidiebudget zelforganisaties allochtonen. Daarmee verliezen de aanvragen het incidentele karakter, dat nodig is voor susbsidietoekenning. Hoewel het college sympathiek staat ten opzichte van deze culturele vieringen en hun grote bereik onder de Hindoestaanse gemeenschap heeft zij de aanvragen afgewezen.

Geen bedrijfsverzamelgebouw voor werk en inkomen (2003/4949) In oktober 2002 kreeg de gemeente Nieuwegein namens de regiogemeenten een subsidieaanvraag gehonoreerd van het ministerie van SZW om de mogelijkheden voor onderzoek naar een bedrijfsverzamelgebouw (BVG) voor alle organisaties die zich bezighouden met werk en inkomen. Een extern bureau heeft de regeling uitgevoerd en is tot de eindconclusie gekomen, dat het momenteel niet mogelijk is om tot een bedrijfsverzamelgebouw te komen. De regio blijkt nog te weinig in staat een éénduidige, regionale visie formuleren m.b.t. de achterliggende processen van een bedrijfsverzamelgebouw. Het college heeft ingestemd met deze conclusie.

Subsidie voor stichting Vaidik Sabha (2003/3304)
Stichting Vaidik Sabha Nieuwegein is een Hindoestaanse zelforganisatie, die activiteiten organiseert tot bevordering van een harmonieuze samenleving tussen autochtonen en allochtonen. De stichting verzoekt de gemeente om een subsidie beschikbaar te stellen uit het subsidiebudget zelforganisaties allochtonen 2002 voor het organiseren van een thema-bijeenkomst over alternatieve geneeswijzen. Het college heeft deze aanvraag gehonoreerd met ¤ 490. De bijeenkomst is weliswaar een vervolg op een succesvolle themabijeenkomst van vorig jaar, maar is van een dusdanige opzet, dat deze aan het criterium voor incidentele subsidie voldoet.

Uitbreiding scholen Galecop met 13 lokalen (2003/....) Begin 2002 is het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHPO) vastgesteld. De financiële vertaling hiervan is meegenomen bij de begrotingsbehandeling 2003. In de uitwerking daarvan heeft het college nu ingestemd met uitbreiding van drie scholen in Galecop met in totaal 13 lokalen. Deze zullen een deel van de bestaande noodlokalen vervangen. De voorbereidingen zullen worden gestart en het Voorlopig Ontwerp zal worden gemaakt door Topos Architecten, die ook de huidige gebouwen heeft ontworpen. De gemeente is bouwheer en wenst deze uitbreiding in goed overleg met alle partijen tot stand te brengen. Het budget bedraagt maximaal ¤ 1.744.900. Zodra het Voorlopig Ontwerp gereed is, zal een informatieavond worden gehouden voor ouders, omwonenden en andere betrokkenen. Mogelijk wordt ook een nieuwe normering van de ruimtebehoefte meegenomen, waardoor beter kan worden ingespeeld op de laatste ontwikkelingen in het onderwijs. Hierover wordt spoedig beslist.

Utbreiding Mauritsschool met twee lokalen (2003/...) Begin 2002 is het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHPO) vastgesteld. De financiële vertaling hiervan is meegenomen bij de begrotingsbehandeling 2003. In de uitwerking daarvan heeft het college nu ingestemd met een uitbreiding van de Mauritsschool in Zandveld met 2 lokalen. De voorbereidingen zullen worden gestart en het Voorlopig Ontwerp zal worden gemaakt door Architectenbureau A.A. Bos en Partners BV uit Baarn. Dit bureau heeft ook het huidige gebouw ontworpen. De gemeente is bouwheer en zal de uitbreiding in goed overleg met alle partijen tot stand brengen. Het budget bedraagt maximaal ¤ 598.247. Zodra het Voorlopig Ontwerp voor de uitbreiding gereed is, zal een informatieavond worden gehouden voor ouders, omwonenden en andere betrokkenen. Mogelijk wordt ook een nieuwe normering van de ruimtebehoefte meegenomen, waardoor beter kan worden ingespeeld op de laatste ontwikkelingen in het onderwijs. Hierover wordt spoedig beslist.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Dwangsom voor Daily Memories (2003/4690)
Op 7 januari jl. heeft het college besloten een last onder dwangsom op te leggen aan Classic Toys B.V. Omdat de onderneming Classic Toys ten tijde van het besluit al was opgeheven, is de dwangsomaanschrijving verstuurd naar de vermeende rechtsopvolger, namelijk Memory Lane. De rechtsopvolger blijkt echter niet Memory Lane te zijn, maar de stichting Daily Memories. Daarom heeft het college besloten de last onder dwangsom op te leggen aan de stichting Daily Memories. Zij ontvangt hierover een brief en kan dan binnen zes weken tegen dit besluit bezwaar aantekenen. De ingangsdatum van de dwangsomoplegging van 1 juni 2003 blijft ongewijzigd.

Verzoek oprichting GSM-mast aan Galvanibaan (2003/10062) De gemeente heeft een principeverzoek ontvangen voor tot vrijstelling van het bestemmingsplan. Het verzoek betreft het oprichten van een GSM-mast aan de Galvanibaan 14 voor vijf operators. Het college is bereid om bij een eventuele officiële aanvraag een vrijstellingsprocedure op te starten. De aanvrager is per brief over het besluit geïnformeerd.

Inspraakprocedure gestart voor vrijstelling bouwplan Liesbosch (2003/4689) Ballast Nedam heeft een aanvraag tot vrijstelling van het bestemmingsplan ingediend bij de gemeente. Het bedrijf wil een bedrijfsgebouw op de Liesbosch aan het Merwedekanaal realiseren. Het huidige bestemmingsplan Laagraven laat alleen industriële bedrijven toe op deze locatie. Het ontwerpbestemmingsplan Liesbosch maakt het echter mogelijk, dat bedrijven zich op deze locatie vestigen met daarin bedrijfsgebonden kantoren tot 60% van het totale oppervlak. Een vrijstelling tot 80% is mogelijk. Omdat voor het gehele gebied de Liesbosch een voorbereidingsbesluit geldt, heeft het college besloten de vrijstellingsprocedure op te starten. Omdat het om een ingrijpende vrijstelling gaat, wordt eerst een inspraakprocedure gestart. De gemeente plaatst hiervoor een openbare bekendmaking in de Molenkruier. Iedereen krijgt de mogelijkheid om binnen 2 weken te reageren op de aanvraag. Op basis van de inspraakreacties bepaalt het college of de vrijstellingsprocedure wordt voortgezet.

Verzoek gebruik gebouw Bernhardstraat voor een wijnkoperij (2003/2478) De gemeente heeft een principeverzoek ontvangen tot vrijstelling van het bestemmingsplan. De aanvrager wil het voormalige ING gebouw aan de Bernhardstraat 1 gebruiken voor een wijnkoperij. Het verzoek betreft geen detailhandel maar groothandel, omdat de activiteiten zich richten op het bedrijfsleven en de horeca. In de omgeving zijn er voldoende parkeermogelijkheden. Het college is daarom bereid om bij een eventuele officiële aanvraag een vrijstellingsprocedure op te starten.

Problemen rondom vergroting woningen Pieter de Hooghhage opgelost (2003/3159)
In december is een bouwvergunning verleend voor het vergroten van de woningen Pieter de Hooghhage 39, 41 en 67 door deze gedeeltelijk te voorzien van een dakterras. De bewoners op nummers 43, 45 en 47 uit genoemde straat hebben hiertegen bezwaar gemaakt, omdat zij vrezen voor wateroverlast. Het bouwplan zou volgens hen de bestaande afvoerlijn van hemelwater blokkeren. Tijdens een hoorzitting hierover in februari heeft de gemeente verzocht een overleg te organiseren tussen de bezwaarmakers en de vergunninghouders om de problemen te bespreken. Hieraan is gevolg gegeven en in samenwerking met de aannemer hebben partijen een oplossing gevonden. De aannemer zorgt voor enkele bouwkundige aanpassingen, zodat aan de belangen van bezwaarmakers tegemoet wordt gekomen. De aanpassingen leiden tot een technische verbetering, waarmee tegemoet gekomen wordt aan de bezwaren.

College stelt lijst bouw- en sloopverguningen vast (2002/5026) Het college heeft een lijst met te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Dwangsom voor Grillroom-Pizzeria Portofino (2003/4687) Het college legt de eigenaar van Grillroom-Pizzeria Portofino, gevestigd in het pand Moerbeigaarde 6 te Nieuwegein, een last onder dwangsom op wegens het niet bewaren van onderhoudscontracten van in de inrichting aanwezige installaties, de jaarlijkse overzichten van nutsbedrijven, bewijzen van periodiek onderhoud van installaties en afgiftebewijzen van bedrijfsafvalstoffen. De last is vastgesteld op ¤ 250,-- per week met een maximum van ¤ 2.500,--. De eigenaar van de Grillroom-Pizzeria heeft vier weken de tijd om aan het voorschrift te voldoen. Daarna treedt de last onder dwangsom in werking.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Beantwoording art. 42 brief VSP over parkeren Binnenstad (2003/3273) Het college beantwoordt de art. 42 brief van de fractie van de Verenigde Senioren Partij (VSP). Het college is het met de VSP fractie eens dat er een mogelijk spanningsveld bestaat tussen het parkeerbeleid, de haalbaarheid in de markt en financiële uitvoerbaarheid. Daarnaast is het college van mening dat de analyses die zijn uitgevoerd in de nota Verkeer, Vervoer en Parkeren (2003-72) voldoende inzicht geven in de samenhang tussen het parkeerbeleid en de financiële uitvoerbaarheid daarvan. Verder wordt in de brief ingegaan op de afzonderlijke vragen van de VSP fractie.

College blijft bij weigering ontheffingsaanvraag (2003/2806) R. van Rooijen Reclame heeft een ontheffing aangevraagd voor de spitsknip op de Liesbosch. Het college heeft de aanvraag op 17 februari 2003 geweigerd. Tegen dit besluit diende het bedrijf een bezwaarschrift in. Dit heeft het college echter geen aanleiding gegeven een ander standpunt in te nemen. Met het verlenen van ontheffingen dient bijzonder terughoudend te worden omgegaan. Een royaal ontheffingenbeleid ondermijnt de doelstelling van de spitsknip, namelijk: zorgen dat er per etmaal niet meer dan 3500 voertuigen gebruik maken van de brug over het Merwedekanaal. Alleen voor hulpdiensten als politie, brandweer en ambulance wordt een uitzondering gemaakt. Dit neemt niet weg dat het college de motieven van R. van Rooijen Reclame om ontheffing aan te vragen, begrijpt. De gemeente Nieuwegein probeert dan ook met de middelen die haar ter beschikking staan de verkeersafwikkeling op en rondom het Liesboschterrein zo soepel mogelijk te laten verlopen.

College doet voorstel voor besteding gelden uit REMU-verkoop (2003/4685) Op 10 maart is REMU NV overgegaan in handen van ENECO NV. De gemeente Nieuwegein, mede-eigenaar van REMU NV, heeft inmiddels de eerste opbrengsten van deze verkoop ontvangen. Het college wil de totale opbrengst van de verkoop (¤ 15,5 miljoen) storten in de vrije algemene reserve. De aandelen REMU leverden de gemeente Nieuwegein jaarlijks een bepaald bedrag op (dividend). Met dat bedrag werden reguliere taken van de gemeente gefinancierd. Die inkomsten komen met de verkoop van de aandelen te vervallen. Het college wil dat compenseren door ¤ 8,5 miljoen euro apart te zetten met het doel daar jaarlijks rente van te trekken. Dat rentebedrag vervangt het bedrag aan dividend. Omdat de gemeente bezig is te inventariseren welke grote onderwerpen en kostenposten er de komende jaren op haar af komen, wil het college vooralsnog geen bestemming geven aan de resterende ¤ 7 miljoen euro. Het voorstel van het college gaat naar presidium met de suggestie dit op 3 juni te behandelen in de raadscommissie Algemeen Bestuurlijke Zaken. De definitieve besluitvorming kan vervolgens plaatsvinden in de raadsvergadering van 26 juni.

College stelt subsidie voor gemeentelijke personeelsvereniging vast (2003/4948)
Het college heeft voor het jaar 2002 de subsidie voor de personeelsvereniging van de gemeentelijke organisatie (´de Zandkruiers´) definitief vastgesteld op ¤ 8.990,86. Het bedrag dat het college voor 2003 als subsidievoorschot aan de personeelsvereniging geeft, is ¤ 7.297,60.

College doet voorstel voor nieuwe Arbodienst (2003/4947) Het college wil een contract afsluiten met de Arbodienst Ardyn voor een periode van één jaar. Het college legt het voorstel aan de Ondernemingsraad voor, met het verzoek hiermee in te stemmen.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, drie raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W-belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan in deze B&W-belicht waarschijnlijk enkele samenvattingen van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee wordt voorkomen dat direct betrokkenen via de pers wordt geïnformeerd over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 14-5-2003