Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 13 mei 2003

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Deze week geen onderwerpen in deze portefeuille.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Jaarverslag Seniorenraad 2002 (2003/5270)
Het college heeft kennisgenomen van het Jaarverslag 2002 van de Seniorenraad. Het jaarverslag geeft inzicht in de activiteiten van de Seniorenraad. De Seniorenraad kwam in het tijdsvak acht maal bij elkaar voor een vergadering. Er zijn in 2002 vier gevraagde en twee ongevraagde adviezen aangeboden aan het college. Verder heeft de Seniorenraad heeft een PR-plan opgesteld om meer bekendheid te geven aan de activiteiten van de Seniorenraad in Nieuwegein.

Ontwikkelingsplan Klantmanagement (2003/5269)
Het college heeft het Ontwikkelingsplan Klantmanagement vastgesteld. Het Ontwikkelingsplan vormt de eerste formele stap van het organisatieveranderings-traject gericht op de invoering van klantmanagement per 1 januari 2004. Het ontwikkelingsplan gaat in op doelstelling, redenen en aard en omvang van de voorgenomen organisatieverandering, die plaatsvindt volgens de regels van Flankerend Beleid. Klantmanagement staat voor een werkwijze bij Sociale Zaken waarbij het zwaartepunt wordt gelegd bij de uitstroom van de bijstandscliënt naar werk. De klantmanager is daarvoor verantwoordelijk. Hij/zij bewaakt de voortgang op weg naar werk, de samenhang met inkomen en eventueel zorg, en treedt op als aanspreekpunt voor de klant. De gemeente wil hiermee adequaat inspelen op de nieuwe situatie waarin de wetgever werk boven inkomen heeft gesteld en waarin het financieel risico van de bijstandsuitkeringen bij de gemeente wordt gelegd.

Evaluatie project 'verenigingsondersteuining: vrijwilligersbeleid' (2003/5267)
Het college heeft kennisgenomen van de evaluatie project 'verenigingsonder- steuning: vrijwilligersbeleid'. Eén van de grootste problemen waar sportverenigingen mee kampen is het tekort aan kader. Enerzijds komt dit omdat er minder bereidheid is om vrijwilligerswerk te verrichten. Anderzijds is er sprake van een toename van taken en verantwoordelijkheden bij sportverenigingen. Naast de aanpak van het tekort aan vrijwilligers is het ook noodzakelijk de kwaliteit van de vrijwilligers te verhogen. In het kader van de Breedtesportimpuls heeft de Gemeente Nieuwegein verenigingsondersteuning op het terrein van vrijwilligersbeleid aan de sportverenigingen aangeboden. Het doel was het ondersteunen van verenigingen bij het werven, opvangen en behouden van bestuurlijk en uitvoerend kader en het verhogen van de kwaliteit van het kader. Door het verzorgen van een informatiebijeenkomst, een cursus en individuele ondersteuning aan sportverenigingen op het onderwerp vrijwilligersbeleid, hebben verenigingen handreikingen gekregen. Daarmee kunnen ze daadwerkelijk aan de slag met het voeren van een vrijwilligersbeleid om meer (deskundige) vrijwilligers te krijgen.

Hoofd sociale zaken gemandateerd voor besluiten Abw, IOAW, IOAZ gemeente Lopik (2003/5042)
Het college mandateert het hoofd sociale zaken van de gemeente Nieuwegein tot het nemen van besluiten van de gemeente Lopik in het kader van de Algemene bijstandswet (Abw), Wet Inkomensvoorziening Oudere en gedeeltelijk Arbeidsongeschikte Werkloze Werknemers (IOAW) en de Wet Inkomensvoorziening Oudere en gedeeltelijk Arbeidsongeschikte gewezen Zelfstandigen (IOAZ). De gemeente Lopik heeft op dit gebied aansluiting gezocht bij het mandaatbesluit van de gemeente Nieuwegein omdat de uitvoering van deze wetten ook in Nieuwegein plaatsvindt.

Plan van aanpak Culturele ontwikkelingen (2003/5318) Het college is akkoord gegaan met het 'plan van aanpak Culturele Ontwikkeling'. De gemeenteraad heeft voor de jaren 2003 t/m 2005 middelen ter beschikking gesteld voor de culturele ontwikkeling in Nieuwegein. Het hoofddoel is het vergroten van de (culturele) levendigheid. Het college wil dit bereiken door het instellen van twee stimuleringsbudgetten:


* het stimuleringsbudget NOC, gericht op Nieuwe Ontwikkelingen en activiteiten in de Cultuur;

* het stimuleringsbudget UPC, gericht op het verbeteren (UP-grading) van bestaande activiteiten en de Culturele infrastructuur.

Daarnaast wordt een kerngroep met vertegenwoordigers van culturele organisaties en verenigingen ingesteld. Opdracht voor de kerngroep is om het culturele veld te mobiliseren en te enthousiasmeren voor meer culturele levendigheid in Nieuwegein. Dit moet resulteren in gezamenlijke projecten. Daarnaast heeft het college besloten om het budget voor de culturele ontwikkeling niet over de jaren 2003 t/m 2005, maar over de jaren 2003 t/m 2007 in te zetten. Het totale beschikbare budget is gelijk gebleven.

College kent subsidie toe aan evenement voor allochtone jongeren (2003-5317)

Het college heeft besloten de landelijke stichting Suara Kebenaran ¤ 1225,-- toe te kennen voor een sport-, dans-, theater- en muziekevenement, gericht op allochtone jongeren. Binnen het Project Preventiebeleid allochtone jongeren 2001 -2004 is verhoogde aandacht voor de participatie van allochtone jongeren (met name tot 25 jaar). De gemeente Nieuwegein ziet zich zelf niet als eerst verantwoordelijke voor de leefwereld van jongeren. Deze verantwoordelijkheid ligt bij de jongeren zelf en hun ouders/ verzorgers. Het stimuleren en ondersteunen van het eigen initiatief (zoals het initiatief van de eerdergenoemde stichting) sluit aan bij de regierol die de gemeente Nieuwegein hanteert in samenwerking met Stichting Welzijn Nieuwegein (SWN). Binnen het preventiebeleidsplan allochtone jongeren 2001-2004 is ruimte voor het eigen initiatief van (allochtone) jongeren.

College wijzigt bedragen op terrein van bijzondere bijstand (2003-5316) Het college heeft besloten de bedragen inzake toekenning van bijzondere bijstand voor (her)inrichtingskosten te wijzigen. De wens om te komen tot meer regionale afstemming van dit beleid, heeft ertoe geleid nieuwe bedragen voor te stellen, die in lijn liggen met praktijk zoals die door de gemeente Utrecht wordt gehanteerd. De nieuwe bedragen gelden vanaf 1 juni 2003.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

College beantwoordt art. 42 brief van CDA over nieuwe accommodatie K.V.N. 2003/3290
De fractie van het CDA heeft vragen gesteld over de realisering van de accommodatie voor Kynologen Vereniging Nieuwegein (K.V.N.) in Galecopperzoom. De vragen gingen vooral over de planontwikkeling, diverse technische en ruimtelijke aspecten en de financiële positie van de vereniging. In haar antwoord heeft het college aangegeven de kwaliteitskaders door de gemeenteraad zijn vastgesteld in de Ontwikkelingsvisie en dat in overleg met K.V.N. naar oplossingen is gezocht. Ook bij de verdere planontwikkeling zal samen met de verenigingen naar een oplossing worden gezocht. Over andere financiële bijdragen valt op dit moment geen mededeling te doen.

Bouwvergunning voor 62 woningen in Blokhoeve (2003/3044) Het college heeft besloten een bouwvergunning te verlenen aan Amstelland Ontwikkeling Wonen voor de bouw van 62 woningen in plangebied "De Lamellen" in het noordelijke deel van Blokhoeve. Dit bouwplan maakt deel uit van het plan Blokhoeve-Buiten, waar de komende tijd 324 woningen en appartementen worden gebouwd. Het college heeft ook besloten vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan. Dit was nodig omdat de gronden bestemd waren voor recreatiegebied en groenvoorzieningen. Gedeputeerde Staten heeft schriftelijk verklaard geen bezwaar te hebben tegen het verlenen van vrijstelling van het bestemmingsplan voor dit bouwplan. De bezwaren die zijn ingediend tegen de vrijstelling zijn ongegrond verklaard. Het besluit wordt op 14 mei gepubliceerd in de de Molenkruier. Tegen het besluit kan tot zes weken na de bekendmaking bezwaar worden gemaakt.

Ontwerpbestemmingsplan Blokhoeve (2003/5025)
Het ontwerpbestemmingsplan Blokhoeve heeft 4 weken ter inzage gelegen. Gedurende deze periode zijn 4 zienswijzen ingebracht. De zienswijzen hadden onder andere betrekking op de ligging van de hoofdaardgasleiding, de ondergrondse brandstofleiding en de verkeersstromen. Het college stelt de gemeenteraad voor deze zienswijzen gedeeltelijk gegrond en gedeeltelijk ongegrond te verklaren. Daarnaast wordt de raad gevraagd het bestemmingsplan vast te stellen, rekening houdend met de gegronde zienswijzen en ambtelijke wijzigingen. De indieners van zienswijzen kunnen na vaststelling bedenkingen indienen bij de provincie.

Bezwaar tegen theatercafé Dorpsstraat afgezwezen (2003/) In januari werd een bouwvergunning verleend voor het wijzigen van de indeling van een theatercafé aan de Dorpsstraat 58. Tegen dit besluit is een bezwaarschrift ingediend, waarin de bezwaarmaker alleen verwijst naar een eerder ingediende inspraakreactie over de bouwaanvraag. De bezwaarmaker heeft hierover al in juni 2002 antwoord ontvangen van het college. Daarom wordt het 'nieuwe' bezwaarschrift gezien als niet (voldoende) is gemotiveerd. Ook zijn geen handtekeningen overgelegd van de genoemde mede- bezwaarmakers. Bezwaarmaker is eind februari al verzocht binnen twee weken het bezwaarschrift nader te motiveren en handtekeningen te overleggen. Van deze mogelijkheid is geen gebruik gemaakt zodat het bezwaarschrift niet-ontvankelijk is verklaard.

Werkend Nieuwegein in beeld 2003 (2003/5343)
Het college heeft de nota 'werkend Nieuwegein in beeld 2003' vastgesteld. De nota geeft de stand van zaken weer voor diverse aspecten van de Nieuwegeinse economie.
Zie voor meer informatie bijgaand persbericht.

Jaarverslag urgentiebeoordelingscommissie 2002 (2003/5346) Het college heeft kennisgenomen van het jaarverslag 2002 van de Urgentiebeoordelingscommissie. In het aantal aanvragen en toekenningen zitten geen grote afwijkingen ten opzichte van de jaren ervoor. Het aantal toekenningen is ten opzichte van 2000 en 2001 licht gedaald (van respectievelijk 153, naar 144 naar 142). Het verslag wordt ter inzage gelegd voor de commissie Ruimtelijke Inrichting en Milieu.

College stelt lijst bouw- en sloopverguningen vast (2003/5345) Het college heeft een lijst met te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Concept-prestatieovereenkomst Wonen 2003-2006 (2003/5340) Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de prestatieovereenkomst Wonen 2003-2006. Dit is een overeenkomst tussen de gemeente Nieuwegein en de in Nieuwegein werkzame woningcorporaties. In de overeenkomst staan afspraken over het te voeren woonbeleid. De afspraken gaan onder andere over de omvang van de voorraad betaalbare huurwoningen, de huisvesting van bijzondere doelgroepen, de herstructurering en de kwaliteit van woning en woonomgeving. De overeenkomst wordt via de commissie RIM ter vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad.

College akkoord met financieel model voor BRU (2003/5319) Het Bestuur Regio Utrecht (BRU) wil overgaan tot een schaalverkleining van 23 naar 10 gemeenten. De financiële gevolgen van de ontvlechting zijn in beeld gebracht, en er is een financieel model ontwikkeld om de schaalverkleining goed te laten verlopen.
Ondanks onzekerheden over het toekomstige wettelijke kader en de wijze van financiering van de taken van het BRU, wordt gekoerst op een schaalverkleining per 1 januari 2004. Het college van Nieuwegein stemt in met het financiële model.

Schorsingsverzoek Bestemmingsplan Het Klooster toegewezen Tegen het door Gedeputeerde Staten op 14 oktober 2002 grotendeels goedgekeurde bestemmingsplan Bedrijvenpark Het Klooster zijn twee beroepen alsmede een schorsingsverzoek ingediend bij de Voorzitter van de Raad van State. Op 9 mei 2003 heeft de voorzitter uitspraak gedaan over het schorsingsverzoek. Dit verzoek is toegewezen, vanwege het feit dat de ontwerp bestemmingsplankaart enige tijd niet ter inzage zou hebben gelegen en hiermee de minimale waarboren voor de rechtzoekende zouden zijn geschaad. De gemeente beraadt zich op de nu te nemen stappen in de bodemprocedure, waarin de daadwerkelijke beroepen zullen worden behandeld. Zie verder het persbericht dat vanochtend is verstuurd.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Onderzoek naar leefbaarheid en veiligheid (2003/3763) Sinds 1998 houdt de gemeente Nieuwegein iedere twee jaar een monitor naar de leefbaarheid en veiligheid in Nieuwegein. In de monitor vraagt de gemeente 4500 inwoners (van 15 jaar en ouder) naar hun mening over verschillende onderwerpen. Afgelopen oktober/november 2002 is het onderzoek weer gehouden. De respons was 50%. Voor het eerst is nu het onderzoek in samenwerking uitgevoerd met de gemeenten Houten, Lopik en Vianen. Het is hierdoor mogelijk een vergelijking in de tijd en met de regio te maken. Voor de gemeente is de monitor een graadmeter voor wat er leeft bij de mensen in de wijken in Nieuwegein.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Bezwaar op parkeerverbod Pijlstaart ongegrond verklaard (2003/1824) Op 29 januari 2003 maakte het college het besluit tot het instellen van een parkeerverbod op de Pijlstaart tussen de Randijk en de Zomertaling openbaar bekend. Het gaat om een uitbreiding van een bestaand parkeerverbod aan de Pijlstaart. Tegen het besluit van 29 januari 2003 heeft de familie De Punder, Pijlstaart 12 een bezwaarschrift ingediend. Het bezwaarschrift is mede ondertekend door 24 buurtbewoners. In het bezwaarschrift gaan de bewoners er van uit dat het parkeerverbod wordt ingesteld om de parkeerproblematiek op te lossen. Het parkeerverbod wordt echter ingesteld om de verkeersveiligheid te verbeteren. In het bezwaarschrift wordt ook de bezorgdheid uitgesproken over de parkeerproblemen veroorzaakt door de bezoekers van het Antoniusziekenhuis. Een oplossing daarvoor is het zogenaamde 'belanghebbendenparkeren'. Maar deze oplossing moet volgens het college los worden gezien van het parkeerverbod. Het college heeft dan ook besloten om het besluit te handhaven.

Onteigeningsprocedure opnieuw gestart voor realisering aansluiting op A27 (2003/5027)
Alle gronden die nodig zijn om de aansluiting van de A27 te realiseren zijn tot nu toe minnelijk verworven. Met één eigenaar kan echter geen definitieve overeenstemming worden bereikt. Gelet op het algemeen belang, het belang van een goede ruimtelijke ordening en de noodzaak en urgentie van de werkzaamheden is het noodzakelijk om voor het verkrijgen van deze laatste gronden een onteigeningsprocedure te volgen. Door een onherstelbare procedurele onvolkomenheid in de eerdere onteigeningsprocedure van deze percelen is de gemeente genoodzaakt deze procedure opnieuw te starten. De hierdoor opgelopen vertraging heeft geen gevolgen voor de planning van de aansluiting. Inhoudelijk is er ook niets veranderd in de onteigeningsprocedure.

College stelt jaarverslag en jaarrekening 2002 vast (2003/5266) Het college heeft het jaarverslag 2002 en de jaarrekening 2002 vastgesteld, en biedt deze stukken aan aan het presidium met het verzoek deze te behandelen in alle raadscommissies en in de raadsvergadering in juni 2003. Over dit besluit verschijnt in de loop van deze week nog een apart persbericht/nieuwsbericht.

College wil meer aandacht voor aantrekken minderheden (2003/5227) Op grond van de Wet Stimulering Arbeidsdeelname Minderheden (Wet Samen) is de gemeente verplicht jaarlijks verslag uit te brengen aan de Centrale Organisatie Werk en Inkomen (CWI). Uit de cijfers van het afgelopen jaar is gebleken dat allochtonen goed zijn vertegenwoordigd in functies op LBO niveau en lager, alsook op HAVO/VMO/MBO-niveau. Echter op MAVO/VBO niveau en HBO/WO niveau is het streefcijfer niet gehaald. Om in 2003 te kunnen voldoen aan alle streefcijfers die zijn vastgesteld voor de regio waarin Nieuwegein zich bevindt, wil het college wil de ambtelijke organisatie vragen extra aandacht te besteden aan deze doelgroep, bij de selectie van kandidaten voor vacante functies. Het college legt het jaarverslag Wet Samen 2002, en de daaruit volgende aanbeveling van het college, ter instemming voor aan de Ondernemingsraad.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, drie raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W-belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan in deze B&W-belicht waarschijnlijk enkele samenvattingen van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee wordt voorkomen dat direct betrokkenen via de pers wordt geïnformeerd over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 14-5-2003