Gemeente Nieuwegein

Raad van State wijst schorsingsverzoek bestemminsplan Het Klooster toe

De Raad van State heeft het schorsingsverzoek tegen de inwerkingtreding van het bestemmingsplan Het Klooster toegewezen. Het bestemmingsplan was inmiddels grotendeels goedgekeurd door Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Utrecht.

Deze uitspraak is gedaan naar aanleiding van de behandeling van het schorsingsverzoek op 25 april jl. De Voorzitter van de Raad van State heeft de schorsing toegewezen, in afwachting van de uitspraak in de beroepsprocedure. De uitspraak in het beroep wordt in het najaar verwacht. Vooralsnog is het nog onzeker of het bestemmingsplan bedrijvenpark Het Klooster in stand zal blijven. In ieder geval betekent de uitspraak een vertraging in de aanleg van het bedrijvenpark Het Klooster.

Tijdens een hoorzitting op 18 december 2001 konden indieners van zienswijzen over het ontwerp-bestemmingsplan hun zienswijze toelichten. Een van de aanwezigen bracht toen naar voren dat de bestemmingsplankaart ontbrak bij de ter inzage liggende stukken. Volgens de gemeente zijn bij de start van de ter inzage legging alle stukken zeker aanwezig geweest. De bewering is achteraf gedaan, na het einde van de ter inzage legging. Daarom is het lastig te controleren of de plankaart uit het bestemmingsplanrapport werkelijk is verdwenen. Omdat uit geen van de schriftelijke zienswijzen is gebleken dat belanghebbenden daardoor in hun belangen zijn geschaad, hebben de gemeenteraad en later ook GS het plan vastgesteld en goedgekeurd. De Raad van State legt in haar uitspraak de bal bij de gemeente. De gemeente moet aantonen dat de bestemmingsplankaart wel de gehele termijn ter inzage heeft gelegen. De gemeente zal in het kader van het beroep proberen aan te tonen dat geen enkele burger in haar belangen is geschaad.

Aan de oostzijde van Nieuwegein wordt het nieuwe bedrijvenpark Het Klooster gerealiseerd. Het wordt een modern, duurzaam en multifunctioneel terrein van circa 80 ha. Voor de ontwikkeling van het gebied is een goedgekeurd bestemmingsplan nodig.

Invoerdatum 14-5-2003