Gemeente Dordrecht


---

Dordrecht heeft het beste waterplan van Nederland

Vincent Brinkhof
Woensdag 14 mei ontvangt de Dordtse wethouder G. Veldhuijzen de prijs voor het beste gemeentelijke waterplan. De twaalf provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu beoordeelden ruim twintig gemeentelijke waterplannen. Het Stedelijk Waterplan Dordrecht zorgt ervoor dat de bewoners van de stad ook in de toekomst `droge voeten' kunnen houden, door het creëren van extra ruimte voor het water in en om de stad. Volgens de milieuorganisaties is het plan erg ambitieus en is het een voorbeeld voor andere waterplannen. Daarom verdient het ook de eerste prijs. De plannen van Delft en Tilburg waren eveneens genomineerd.

Met de prijs voor het beste stedelijk waterplan spreken de milieuorganisaties hun waardering uit voor de gemeenten die op vrijwillige basis samen met hun waterpartners (zoals in Dordrecht het Zuiveringsschap Hollandse Eilanden en Waarden en Waterschap De Groote Waard) een gemeentelijk waterplan opstellen. Slim omgaan met water in stad draagt namelijk bij aan prettig leefklimaat voor mens én natuur.

De twaalf provinciale Milieufederaties en stichting Natuur en Milieu hebben ruim twintig gemeentelijke waterplannen beoordeeld aan de hand van een uitgebreide checklist. Het Stedelijk Waterplan Dordrecht is volgens de jury erg ambitieus en integraal. Alle belangrijke onderwerpen, van de aanpak diffuse waterverontreiniging tot aan het aanwijzen van bergingsgebieden, komen aan de orde.

Daarnaast wekt het uitvoeringsplan vertrouwen voor de daadwerkelijke realisatie. Het Stedelijk Waterplan Dordrecht is een voorbeeld voor andere waterplannen en verdient daarom volgens de milieuorganisaties een prijs.

Prijsuitreiking
Tijdens de feestelijke bijeenkomst, waarbij de makers van de genomineerde plannen, bestuurders van de betrokken overheden en andere belangstellenden aanwezig zijn, worden de drie genomineerde waterplannen gepresenteerd in korte videoportretten. De filmpjes leggen de link tussen het theoretische plan en de praktische werkelijkheid van het belang van water in de stad. De drie filmjes zijn te downloaden op www.natuurenmilieunederland.nl.