Gemeente Leeuwarden

Uitreiking Koninklijke Onderscheiding

Afgelopen woensdag 14 mei is een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan mevrouw Henriette Wilhelmina Wegener Sleeswijk-Van Waning uit Leeuwarden. Mevrouw Wegener Sleeswijk wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De onderscheiding is uitgereikt door de Commissaris van de Koningin, de heer drs. E.H.T.M. Nijpels, ten huize van de familie Nijpels, Dijken 2, Langweer.

Op deze dag wordt het 100-jarig bestaan van de Vrouwenvereniging Tesselschade - Arbeid Adelt, waarvoor Wegener Sleeswijk-Van Waning al jarenlang actief is, gevierd met een jubileumtentoonstelling.

Aanleiding tot decoratie:

Mevrouw Wegener Sleeswijk is vanaf 1971 als vrijwilligster actief. In haar vroegere woonplaats Middelburg was ze voorzitter van de oudervereniging van een openbare kleuterschool; tevens was een aantal jaren secretaris van de Openbare Bibliotheek.

Van 1976 tot 1984 fungeerde ze als secretaris bij een Schoolvereniging te Dordrecht.

Vanaf 1978 is mevrouw een actieve bestuurder bij de Vrouwenvereniging Tesselschade Arbeid Adelt, eerst in Dordrecht en vanaf 1989 voorzitter in Leeuwarden. De vrouwenvereniging heeft als doel vrouwen van alle gezindten behulpzaam te zijn bij hun streven zelfstandig te zijn of te blijven. De vereniging heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de emancipatie van de vrouw. Mevrouw was tevens lid van het hoofdbestuur van de vrouwenvereniging en leverde een belangrijke bijdrage aan de vernieuwing van het dagelijks bestuur.

Mevrouw Wegener Sleeswijk had van 1985 tot 1997 zitting in het bestuur van het Henriette Beckfonds, een fonds dat zeer begaafde vrouwen tijdens hun studie in probleemsituaties financieel ondersteunt. In 1997 is dit fonds opgenomen in het Betsy Perk Opleidingsfonds. Herintredende vrouwen kunnen een beroep doen op financiële steun uit dit fonds, indien geen overheidssteun mogelijk is.

Sinds 2000 is mevrouw Wegener Sleeswijk voorzitter van de Vereniging Provinciale Unie van Vrijwilligers Friesland/Groningen.

[s?leeuwarden.gemeente_leeuwarden_actueel.inleiding.uitreiking_koninkl ijke_onderscheiding]