Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 106
Datum: 14 mei

Bijna dertig kandidaten voor burgemeesterschap GaasterlÂn-sleat.

Bij Commissaris van de Koningin Ed Nijpels hebben zich 29 kandidaten gemeld voor het burgemeesterschap van Gaasterlân-Sleat: 25 mannen en vier vrouwen.

Een paar feiten op een rij:
Van de 29 sollicitanten zijn er 11 lid van de VVD, 7 van het CDA, 3 van D66, 2 van de PvdA, 2 van GroenLinks, 1 van de FNP, 1 van de ChristenUnie en 1 van een lokale partij. Eén sollicitant is niet lid van een politieke partij.

Twee kandidaten zijn burgemeester of oud-burgemeester; 16 hebben al ervaring als (oud)wethouder. Verder hebben zich twee (oud)gemeentesecretarissen aangemeld. Negen sollicitanten hebben een andere bestuurlijke of maatschappelijke achtergrond. De meeste (15) kandidaat-burgemeesters zijn tussen de 50 en 60 jaar oud. Vier van de sollicitanten zijn tussen de 30 en 40 jaar, tien tussen de 40 en 50. CdK Nijpels maakt de komende weken een eerste selectie uit de kandidaten en legt die voor aan de vertrouwenscommissie van de gemeente Gaasterlân-Sleat. In de regel zijn dat zes tot acht personen. Met elk van deze kandidaten voert de vertrouwenscommissie een gesprek. Vervolgens doet de vertrouwenscommissie aan de gemeenteraad verslag van haar bevindingen en beveelt ze twee kandidaten aan. De raad vergadert daar achter gesloten deuren over, en maakt daarna de aanbeveling openbaar. Mede aan de hand van deze aanbeveling volgt daarna de benoeming van de nieuwe burgemeester door de Kroon.

---- --