Gemeente Utrecht

Tijdelijk hekwerk deelt dierenweide Julianapark in tweeën

De dierenweide in het Julianapark wordt door een tijdelijk hekwerk in tweeën gesplitst. Dit gebeurt in verband met de aankomende drainagewerkzaamheden, de grondverbeteringen, het inzaaien van gras en ter bescherming van de herten met hun jongen. Het Julianapark wordt de komende maanden heringericht, waarbij het park tussen half oktober 2003 en april 2004 dichtgaat. Zo worden onder andere de padenstructuur en beplanting verbeterd, wordt de speelweide vergroot en vernieuwd en wordt de dierenweide opgeknapt.

Planning van de drainagewerkzaamheden
De werkzaamheden in de dierenweide vinden in twee fasen plaats. Vanaf 30 juni wordt gedurende drie weken eerst de noordelijke helft aangepakt en staan de herten in het zuidelijke gedeelte. Vanaf half augustus wordt gedurende drie weken de zuidelijke helft gedraineerd en ingezaaid en zijn de dieren naar het noordelijke gedeelte verplaatst. Het tijdelijk hekwerk dat de weide in tweeën deelt, wordt nu geplaatst, omdat eind mei de eerste hertenvrouwtjes (damhinden) hun jongen werpen en daarbij rust en beschutting nodig hebben. De dieren trekken zich terug en zoeken beschutting in de brandnetels die in de weide staan om vervolgens ongestoord hun jongen te werpen. De eerste twee weken na de geboorte worden de jongen door de damhinden schuil gehouden tussen de brandnetels. Daarna komen de jongen tevoorschijn. Door het hekwerk hebben de dieren geen last van de werkzaamheden en wordt ook het opkomend gras niet aangevreten.

Informatie
Meer informatie over de herinrichting is te vinden op internet: www.utrecht.nl/julianapark. Actuele informatie over de werkzaamheden wordt vanaf half juni in de informatievitrines bij de ingangen van het park geplaatst.