Vereniging Nederlandse Gemeenten


---

VNG presenteert Investeringsbudget Landelijk Gebied (14/5/03)

Vandaag heeft de VNG de notitie Investeringsbudget Landelijk Gebied: kiezen of delen overhandigd aan minister C. Veerman van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV). Wethouder Wubbels bood namens de VNG de notitie aan minister Veerman aan, tijdens de Conferentie BANS (Bestuursakkoord Nieuwe Stijl) Vitaal Platteland. Volgens de VNG staat of valt de vernieuwing van het landelijk gebied met een helder, overzichtelijk en integraal investeringsbudget, naar voorbeeld van het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV).

Om de vitalisering van het platteland te bewerkstelligen, moeten gemeenten gebruik kunnen maken van voldoende financiële middelen. Daarbij is het belangrijk dat bestaande middelen op een eenvoudige en heldere wijze verdeeld worden. Momenteel kunnen gemeenten gebruik maken van tal van aparte regelingen en subsidies, maar dit is een onoverzichtelijk geheel. De VNG stelt daarom een integraal Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) voor. Het ILG is niet alleen gericht op fysieke doelen, maar ook op het economische domein. Onderwerpen die opname in het ILG-budget vereisen zijn onder andere gebiedsgerichte aanpak, natuur en landschap, milieu en recreatie en toerisme.

De VNG stelt voor het ILG gefaseerd in te voeren. In eerste instantie beveelt de VNG aan de bundeling van geldstromen te beperken tot fysieke investeringen in het landelijk gebied. Ruimtelijke investeringen, milieumaatregelen, natuur- en landschapsbeheer en waterbeheer in plattelandsgebieden zijn hierbij aan de orde. In een later stadium kan vervolgens de koppeling met economische en sociale aspecten van het landelijk gebied gemaakt worden. Naast de gefaseerde invoering van het ILG, moet er een duidelijk en praktisch sturingsmodel worden ontwikkeld. In het model moet worden vastgelegd hoe de taakverdeling tussen de bestuurslagen is geregeld, teneinde het ILG goed te coördineren.
De notitie gaat voorts in op de potentiële omvang en de onderdelen van het investeringsbudget.

In zijn reactie op de notitie over het ILG, benadrukte minister Veerman dat vooral samenwerking tussen partijen en samenhang in regelgeving van groot belang is. Door een gezamenlijke aanpak en door lokale initiatieven de ruimte te geven, kan de vitalisering van het platteland verder worden doorgezet.

Den Haag, 14 mei 2003