Reuten: Meer woningen zeeburgereiland

Partij van de Arbeid

14-05-2003

PERSBERICHT

Amsterdam, 14 mei 2003

PvdA wil meer woningen op Zeeburgereiland en doortrekken lijn 14

De PvdA vindt het Zeeburgereiland een belangrijk project. Met het oog op de bouwproductie, maar vooral ook voor de ontwikkeling van de stad. Het eiland vormt de schakel tussen IJburg en de rest van de stad en is één van de laatste grote locaties binnen de ring waar een stedelijke omgeving met veel woningen goed kan worden ingepast.

De PvdA-fractie ziet dan ook mogelijkheden voor meer woningen door op deze plaats hoger te bouwen en vooral voor mensen die graag stedelijk willen wonen op korte afstand van het centrum. Bovendien wordt het Zeeburgereiland wat de PvdA betreft met voorrang ontwikkeld omdat een fors deel van de investeringen (onder meer de aanstaande verplaatsing van de rioolzuivering) al gedaan is.

Daarnaast ziet de PvdA kansen om de nu al goede bereikbaarheid en de ligging van het gebied (behalve tussen IJburg en centrum ook tussen Noord en Oost) optimaal te benutten. De PvdA wil daarom dat naast de bouw van veel woningen ook het doortrekken van tram 14 naar het Zeeburgereiland onderzocht wordt.

De PvdA zou graag zien dat bij verdere plannen voor het Zeeburgereiland wordt uitgegaan van:
* varianten met veel meer woningen


* met het oog op toekomstige bereikbaarheid - ook van IJburg - onderzoeken van ongelijkvloerse kruising van de Zuiderzeeweg met de IJtram en van kwalitatieve winst die (gedeeltelijke) overbouwing van infrastructuur kan opleveren


* onderzoek naar de haalbaarheid (zowel technisch als qua vervoerswaarde) van het doortrekken van tramlijn 14 naar het eiland en mogelijk ooit naar Noord

Op woensdag 14 mei is de ontwikkelingsvisie Zeeburgereiland besproken in de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling en Waterbeheer. Eind 2003 volgt een Nota van Uitgangspunten van het college voor het Zeeburgereiland.

Meer informatie: Thijs Reuten, 06-229 25 455

Marcel Duyvestijn