Gemeente Dongen


Verenigingen en instellingen ontvangen enquête over vrijwilligerswerk 14/5/2003 17:45
Project Monitor vrijwilligerswerk van start
Begin juni a.s. ontvangen 225 verenigingen en instellingen uit Dongen een enquête. Deze vragenlijst maakt onderdeel uit van het onderzoek dat de gemeente Dongen naar vrijwilligerswerk houdt. Bij achttien gemeenten en twee provincies worden pilots omtrent vrijwilligerswerk uitgevoerd. De commissie Vrijwilligerswerkbeleid, deze is in het leven geroepen door het ministerie van VWS, is initiatiefnemer en begeleider van deze pilotprojecten.
De enquête over vrijwilligerswerk is ontwikkeld door de landelijke Stichting Vrijwilligersmanagement uit Utrecht. Zij stelden 46 gebruiksvriendelijke vragen op. De vragenlijst is uitgebreid getest en moet de stand van zaken omtrent vrijwilligerswerk in Dongen inzichtelijk maken. Onderwerpen die onder andere aan de orde komen, zijn: samenwerking met andere organisaties, financiering, communicatie, personeelswerving en suggesties tot verbetering.

Verwerking gegevens
Een professioneel bureau verwerkt de geretourneerde enquêtes. De gegevens worden vastgelegd in een voorlopige analyse. Daarna vindt een bijeenkomst (zonodig meer dan één) plaats met vertegenwoordigers van verenigingen en instellingen, om met hen bepaalde aandachtspunten verder uit te diepen.

Uitkomst
De gegevens die uit de enquête en bijeenkomsten voortkomen worden eind 2003 gepresenteerd. De uitkomst van het onderzoek vormt de basis voor de ontwikkeling van het gemeentelijke vrijwilligersbeleid, dat de gemeente in 2004 ontwikkelt.

Cement van samenleving
Wethouder Panis: Vrijwilligerswerk is van groot belang. Het is de cement van de Dongense samenleving. Als gemeentebestuur van Dongen hopen wij dan ook via dit pilotproject het vrijwilligersbeleid optimaal af te stemmen op de behoefte die bestaat bij vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties, zodat vrijwilligers prettig kunnen werken in Dongen.

Voorwaarden deelname
Om in aanmerking te komen pilotgemeente of -provincie te worden, konden plannen voor vrijwilligersbeleid tot 1 oktober 2001 worden ingediend bij het ministerie van VWS. Deze voorstellen moesten aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moest door het nieuwe beleid het lokale vrijwilligersbeleid structureel versterken. Er kwamen bij het ministerie ongeveer 450 plannen binnen. Het plan van de gemeente Dongen voldeed aan de criteria.

Financiën
Voor het traject dat na monitor volgt, ontvangt de gemeente van de Commissie Vrijwilligerswerkbeleid 10.000 euro en personele inzet. De gemeente investeert zelf 7.500 euro aan subsidie en extra ambtelijke inzet in de monitor en pilot.