Lijst Pim Fortuyn


datum: 14 mei 2003

PERSBERICHT

Beperking hypotheekrenteaftrek kiezersbedrog en slecht voor de economie

Het voorstel van de nieuwe coalitie om de hypotheekrenteaftrek te beperken valt fiscaal te verdedigen, maar komt op het verkeerde moment. De onderhandelaars zijn vooral bezig hun eigen begrotingsprobleem op te lossen en kijken niet naar het belang van de Nederlandse economie.

De 500 miljoen euro aan extra belastinginkomsten wegen niet op tegen de naar schatting 20 miljard euro aan besteedbare - overwaarde die op deze manier als het ware wordt geparkeerd. In de huidige situatie vormt de hypotheekrenteaftrek een fiscale stimulans om die overwaarde te besteden of te beleggen. In het voorstel van de nieuwe coalitie wordt die fiscale stimulans weggehaald. Maar in het huidige beursklimaat is het beleggen van overwaarde veel minder in trek. En kan het benutten van overwaarde voor consumptieve bestedingen juist een belangrijke impuls aan de economie geven. Die bestedingen leveren de schatkist ook geld op via de BTW, de vennootschapsbelasting en de extra werkgelegenheid.

Verder is het de vraag hoeveel de Nederlandse staat aan overdrachtsbelasting gaat mislopen door deze maatregel als de doorstroming op de huizenmarkt inderdaad zoals verwacht zal verminderen. Het probleem van de beperkte doorstroming is trouwens al groot genoeg, en wordt hiermee verergerd. De beperkte doorstroming vindt vooral plaats aan de onderkant van de huizenmarkt. Vooral de starter en de minder draagkrachtige wordt hierdoor getroffen.

Uitvoeringstechnisch is het de vraag of de regeling waterdicht is. Echtparen kunnen het oude huis verkopen, de overwaarde consumeren en het nieuwe huis, met een volledige hypotheek op naam van de andere partner zetten. Of partijen kunnen onderling afspraken maken om hogere verkoopprijzen te hanteren om per saldo toch een hogere hypotheek te krijgen. Op zijn minst zet de nieuwe regeling aan tot het zoeken naar mogelijkheden om die te ontduiken of zelfs te frauderen.

De vraag is dus of deze maatregel uiteindelijk niet veel meer kost dan hij oplevert. Een dergelijk plan had veel beter kunnen worden geïntroduceerd in een periode van economische hoogconjunctuur. Nu is het alsof een kalmeringsmiddel wordt toegediend aan een patiënt die al in diepe slaap is. Angst en onzekerheid onder consumenten en huizenbezitters worden aangewakkerd met dalende bestedingen tot gevolg.

Politiek vindt de Lijst Pim Fortuyn het onverkoopbaar hoe gemakkelijk zo kort na de verkiezingen - van verkiezingsbeloften afstand wordt genomen. CDA en VVD waren tot dusver altijd fel tegen beperking van de hypotheekrenteaftrek. Dat CDA en VVD het taboe op de hypotheekrenteaftrek doorbreken is dapper, maar deze partijen hadden die dapperheid beter in verkiezingstijd kunnen tonen.