Persbericht Vendex KBB: positie certificaathouders wordt verbeterd

Vendex KBB NV

Koninklijke Vendex KBB N.V. gaat de regels op het gebied van corporate governance aanpassen en de positie van certificaathouders verbeteren. Een desbetreffend voorstel tot wijziging van de statuten wordt behandeld in de jaarvergadering van 14 mei 2003.

Met de aanpassing loopt het concern vooruit op wetswijzigingen die in de loop van 2003 in Nederland worden verwacht. In het wetsvoorstel voor aanpassing van de structuurregeling wordt onder meer een aantal situaties genoemd waarin certificaathouders een volmacht kunnen krijgen om in de vergadering stemrecht uit te oefenen. Die mogelijkheid wordt in het wetsvoorstel uitgesloten in het geval van onder meer een vijandig overnamebod. Bij aanvaarding van het wetsvoorstel krijgen aandeelhouders van structuurvennootschappen, zoals Vendex KBB, aanzienlijk meer rechten, met name bij benoemingen en bij goedkeuring van besluiten over grote (des)investeringen.

Vendex KBB gaat vooruitlopend op de wetswijziging houders van certificaten van gewone aandelen de mogelijkheid bieden om in de algemene vergadering van aandeelhouders het stemrecht behorend bij de onderliggende aandelen uit te oefenen. Die mogelijkheid wordt conform het wetsvoorstel uitgesloten in het geval van onder meer een vijandig overnamebod. Vendex KBB volgt in deze de tekst van het wetsvoorstel.

Stemrecht
Certificaathouders van Vendex KBB die van hun stemrecht gebruik willen maken krijgen voor de duur van de algemene vergadering zonder restricties een volmacht. Volmachten worden niet verleend of worden herroepen, indien de onderneming wordt geconfronteerd met onder meer een vijandige overname. Dit laat onverlet dat certificaathouders, mits zij natuurlijke personen zijn, onder alle omstandigheden hun certificaten kunnen omruilen in stemgerechtigde aandelen tot maximaal
1% van het aandelenkapitaal.


Bovendien kan in geval van vijandige overname de 'Stichting preferente aandelen C' zogenoemde 'beschermingsprefs' in de onderneming verwerven tot een maximum van 50% van het totale geplaatste kapitaal.

Intrekking preferente aandelen B
In het voorstel tot statutenwijziging is voorts voorzien in het intrekken van de preferente aandelen B. Met deze wijziging wordt de kapitaalstructuur vereenvoudigd. Deze preferente aandelen vertegenwoordigen slechts een gering deel van de ondernemingswaarde, terwijl er meer dan 30% van het stemrecht aan verbonden is. Het intrekken van deze 'prefs' is een vervolg op de intrekking van preferente aandelen A in 2001.