Ingezonden persbericht

Stijgende populariteit Voorleeswedstrijd

AMSTERDAM, 20030127 -- Het aantal kinderen uit groep 7 en 8 van de basisscholen dat heeft meegedaan aan een schoolronde in het kader van De Nationale Voorleeswedstrijd is het afgelopen jaar opvallend toegenomen. Maar liefst 75.093 kinderen lazen voor tijdens een schoolronde, tegen 58.819 vorig jaar: een stijging van ruim 28%. Het aantal kinderen dat als publiek bij een schoolronde aanwezig is geweest, is vele malen hoger. Ruim 40% van de basisscholen organiseerde dit jaar een schoolronde. Gemiddeld lazen per schoolronde 26 kinderen voor.

In alle provincies nam het aantal deelnemende kinderen en deelnemende scholen toe. In de provincies Flevoland, Limburg en Noord-Holland verdubbelde zelfs het aantal deelnemende scholen.

Tijdens lokale, regionale en provinciale rondes, die worden georganiseerd door de lokale bibliotheken en de Provinciale Bibliotheek Centrales, worden uit alle schoolkampioenen de provinciale voorleeskampioenen gekozen. Hij of zij mag daarna de provincie vertegenwoordigen bij de landelijke finale, die op woensdag 14 mei in de Grote Zaal van Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht wordt gehouden.

Tijdens de schoolrondes is dit jaar Jacques Vriens de meest voorgelezen auteur, op de voet gevolgd door Carry Slee. In de top 10 van de meest voorgelezen kinderboeken staan van beide schrijvers 3 boeken. Het boek Achtste groepers huilen niet staat voor het derde jaar boven aan de lijst van meest voorgelezen kinderboeken.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een wedstrijd voor de kinderen van de twee hoogste groepen van de basisschool en wordt dit jaar voor de tiende keer gehouden. Het is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Stichting CPNB en de Vereniging van Openbare Bibliotheken NBLC. Hiermee wordt op een leuke manier de aandacht gevraagd voor voorlezen, leesbevordering en het kinderboek. De Nationale Voorleesdag wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Lezen.



Ingezonden persbericht