Ingezonden persbericht

de officiële lancering van het geheugen van Rotterdam op internet

ROTTERDAM, 20030409 -- Op 14 mei 2003 wordt door wethouder Janssens het startsein gegeven voor de elektronische dienstverlening (bestellen en betalen via de website) van het Gemeentearchief Rotterdam. Naast raadpleging van en zoeken in onze gigantische bestanden kan nu ook een kopie van het gezochte worden besteld.

Altijd die ene afbeelding aan de muur willen hebben? Alles is te vinden. Van een poster van de Danceparade tot een kopie van de originele akte van iemand die gediend heeft onder Pieter Pietersz Heyn, generaal van de West Indische Compagnie. Alle bijna 900.000 doop-, trouw- en begraafgegevens van Rotterdammers in de periode 1573-1811, 18000 afbeeldingen, de krantenklapper (een index op een aantal belangrijke Rotterdamse kranten vanaf 1993), de bibliotheekcatalogus en de samenvattingen van de notariële akten (1599-1811) en van de vrijwillige rechtspraak van schout en schepenen van Overschie (1666-1709), komen tot leven. Vijftigduizend akten zijn online bevraagbaar over allerlei onderwerpen uit het dagelijks leven van de Gouden eeuw!

Wat stond er vroeger op de plek van het centraal station? Liep er echt water door de Coolsingel? Wie waren mijn voorouders? Hoe zag mijn straat er voor de oorlog uit? Wie vraagt zich soms niet af hoe Rotterdam vroeger was? Van 50 jaar geleden kunnen mensen het nog navertellen, maar van 100 jaar geleden wordt dat een stuk lastiger. Als mensen al zo oud worden dan herinneren ze alleen gebeurtenissen die in hun ogen belangrijk zijn. 'Kleine dingen' worden snel vergeten. Behalve feitjes kun je met behulp van archieven en verzamelingen ook ontwikkelingen vaststellen. Hoe groeide de haven van Rotterdam van groot, groter naar grootst? Het gemeentearchief bewaart de archieven van Rotterdam als schatkamer en als geheugensteun.

Van de zeventien strekkende kilometer archief die het Gemeentearchief Rotterdam bewaart is nog maar een fractie digitaal ontsloten. En met die 'fractie' zijn vele medewerkers jarenlang in de weer geweest. Het grootste deel van 'het geheugen van de stad' is in papieren vorm voor iedereen beschikbaar op de twee studiezalen aan de hofdijk 651. Door archiefstukken te digitaliseren en online beschikbaar te stellen kan iedereen vanuit de regio en de hele wereld zoeken door ruim 400 jaar Rotterdamse geschiedenis en eventueel een kopie bestellen. Mensen uit zogenaamde 'heimwee' landen (Amerika, Canada, Australië, Zuid-Afrika enzovoort) bekijken en bestellen met genoegen plaatjes van de stad die zij (of hun voorouders) ooit hebben verlaten. Vanaf 14 mei is de elektronische dienstverlening van het Gemeentearchief Rotterdam een feit.

In 1999 presenteerde het gemeentearchief zich voor het eerst op internet en nu in 2003 is de website uitgegroeid tot één van de belangrijkste bronnen van de Rotterdamse geschiedenis. Kom naar de website www.gemeentearchief.rotterdam.nl



Ingezonden persbericht