Algemene Rekenkamer

Algemene Rekenkamer

- 7 mei 2003 -

Alleenstaande ouders in de bijstand

Op 14 mei 2003 publiceert de Algemene Rekenkamer het rapport Alleenstaande ouders in de bijstand. Het onderzoek heeft als doel inzicht te bieden in de mate waarin het lukt om alleenstaande ouders - voornamelijk alleenstaande moeders - in de bijstand een passend aanbod te doen op weg naar werk of maatschappelijke participatie.

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) wil de combinatie van arbeid en zorg beter mogelijk maken, ook voor uitkeringsgerechtigden. Dit draagt bij aan hun kans om aan het werk te gaan. Bij de uitwerking van het beleid is bijzondere aandacht geschonken aan de mogelijkheden die alleenstaande ouders in de bijstand hebben om arbeid met de zorg voor kinderen te combineren.Het Ministerie van SZW streeft er naar dat alle alleenstaande ouders in de bijstand van de gemeente een passend aanbod krijgen gericht op werk of maatschappelijke participatie. Dit moet het verschil in uitstroom tussen deze groep en andere bijstandsgerechtigden helpen verkleinen.

De minister van SZW is eindverantwoordelijk voor de Algemene bijstandswet (Abw). Het ministerie stelt de wettelijke kaders vast en gemeenten geven invulling via de lokale beleidsvrijheid. De Algemene Rekenkamer heeft in haar onderzoek gesprekken gevoerd met uitvoeringsfunctionarissen en beleidsmedewerkers van diverse gemeenten en 357 dossiers van alleenstaande bijstandsouders bekeken.

Exemplaren van het rapport en het bijbehorende persbericht zijn op woensdag 14 mei 2003 door leden van de pers vanaf 9.00 uur onder embargo af te halen aan het Lange Voorhout 8 in Den Haag. Zoals gebruikelijk kan hier niet over gepubliceerd worden totdat de Algemene Rekenkamer het rapport aan de Tweede Kamer heeft gepresenteerd. Het embargo geldt daarom tot woensdag 14 mei 2003 12.00 uur.