Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
12 mei 2003

Beeldententoonstelling op Amstelglorie - NatuurTuinPark aan de Amstel

van 14 mei tot 14 juli 2003.

22 kunstenaars van het Amsterdams Beeldhouwers Kollectief (ABK), de Nederlandse Kring van Beeldhouwers (NKvB) en enkele kunstenaars van Amstelglorie zelf exposeren voor het eerst samen onder de naam 'Paradijs op de Grens'. Zij laten zich inspireren door de ecologisch beheerde tuinen en parkachtige allure van de lange lanen van Amstelglorie, de sloten met riet, de vlindertuinen, paddenpoelen en de heem- en kruidentuinen. Ook de diversiteit aan volkstuinen en tuinders spreken tot de verbeelding van de kunstenaars, evenals de ligging van het park op de grens van Amsterdam en de bedreiging van de oprukkende stad. Velen van hen maakten een beeld speciaal voor de locatie en een schilderachtige route leidt de bezoeker langs de kunstwerken en het natuurschoon.

Tussen 5 en 9 mei plaatsten de kunstenaars hun beeld en op 8 mei kwam AT5 dit filmen voor een nieuwsitem dat op 15 of 16 mei vertoond zal worden. Naast klassieke buitenbeelden van steen en brons, maken kunstenaars gebruik van ongewoon materiaal: Erik van Hoorn maakt ter plaatse een installatie genaamd 'Serpent'; een lange slang gemaakt van pvc-buis en blauw plastic folie, dat boeren ook wel gebruiken om gras mee in te pakken. Liesje Smolders hangt 11 grote houten borsten in een dode berk (ode aan de boom, als rijpe vruchten, zegt ze) en noemt het kunstwerk 'Nooit gelaafd aan moeders borst, levenslang behept met dorst'. Ernest Laeven graaft een groot gat en werkt met funderingspalen om een zware mast met snaren genaamd 'Zon en windharp' te installeren (op 12 mei aanstaande). Wicher Meursing plaatste een bewegend 'Waterobject' van geanodiseerd aluminium. Ank van Engelen laat het terrein letterlijk 'Met voeten treden' door 7 bankjes met in witte hars gegoten voeten (van man, vrouw en kind) tegen de bomen van de Elzenlaan te plaatsen.

De feestelijke opening van deze bijzondere tentoonstelling vindt plaats op 17 mei om 16:00 uur. Wethouder van Kunst en Cultuur, mevrouw Antoinette Tanja van stadsdeel Oost/ Watergraafsmeer en Adriaan de Haer, voorzitter van Amstelglorie zullen de tentoonstelling openen. Dichteres Diana Ozon zal voordragen uit eigen werk en er is live muziek.

Het park is elke dag vrij toegankelijk; van zonsopgang tot zonsondergang. De plattegrond van de beeldenroute en een Kijkwijzer met achtergrondinformatie over de beelden zijn gratis verkrijgbaar bij de ingang van het park en op diverse locaties in Amsterdam. Daarnaast zijn er activiteiten die een breed publiek zullen aanspreken: rondleidingen in combinatie met een uitgebreide warme lunch 'Neerlands Dis' (op 22 juni) of een High Tea (op 25 mei en 8 juni) en een rondleiding met traktatie speciaal voor kinderen (op 2 juli; voor meer informatie zie brochure).

N.B. Amstelglorie viert dit jaar haar 50-jarig jubileum. Tot voor kort werd het complex bedreigd door de plannen van wethouder Stadig. Begin dit jaar viel echter het besluit om Amstelglorie te behouden. Dubbel reden om feest te vieren dus!

Bezoekadres: Amstelglorie, Jan Vroegopsingel 7 (bij de Utrechtsebrug), Amsterdam.

Voor meer informatie, fotomateriaal en het regelen van interviews met kunstenaars of leden van Amstelglorie kunt u contact opnemen met Livia van Uitert, tel. 06-53 108 460.


---- --