Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT-

Amsterdam, 12 mei 2003

Duizenden vrijheidsboodschappen gebundeld in kunstwerk

Vanaf 14 mei is op verschillende plaatsen in Nederland een Kunstwerk voor Vrijheid te zien. Op de bevrijdingsfestivals op 5 mei hebben duizenden bezoekers zich in de War Child stands laten fotograferen met een persoonlijke vrijheidsboodschap. Al deze boodschappen zijn gebundeld in een digitaal kunstwerk (videoclip) dat gedurende twee weken vertoond zal worden op grote videoschermen door heel Nederland.

Kunstwerk voor vrijheid

Ruim 2000 bezoekers gaven gehoor aan de oproep van War Child om zich op een van de dertien bevrijdingsfestivals te laten fotograferen met hun eigen vrijheidsboodschap. War Child werkt in het kader van de bevrijdingsfestivals samen met het Nationaal Comite 4 en 5 mei en is ieder jaar op de festivals vertegenwoordigd om aandacht te vragen voor het belang van vrede en vrijheid. Kunstenaar Alex Prooper verwerkte alle individuele boodschappen in één digitaal kunstwerk, een videoclip. De gedachte erachter is dat je vrijheid niet alleen viert, maar juist met elkaar. Met dit kunstwerk wil War Child tevens het belang van leven in vrijheid benadrukken en de aandacht vestigen op de gebieden waar dat nog niet mogelijk is.

Het digitale kunstwerk is op elf videoschermen door heel Nederland te zien. De individuele foto s zijn ook te bezichtigen via www.warchild.nl. Het kunstwerk is mogelijk gemaakt door Sony, C&W groep, Schiphol Approach en Alex Prooper.

De kunstenaar

De kunstenaar die de vrijheidsboodschappen heeft gebundeld is Alex Prooper (1963). Hij is vooral bekend geworden door de vele photiles die hij gemaakt heeft: foto s die zijn opgebouwd uit een regelmatig gerangschikte verzameling andere foto's. Alex is computerkunstenaar, ziet de computer niet als een veredeld doek, verf en penseel. Alex gebruikt de computer als een middel om processen te visualiseren en intrigerende

beelden te maken.

Locaties waar het kunstwerk te zien is:

Almere: Grote Markt
Amsterdam: Amsterdamse poort

Schiphol (vanaf 21 mei )
Dordrecht: Winkelcentrum Sterrenburg
Eindhoven: Winkelcentrum Piazza Passage
Emmen: Winkelcentrum de Weiert
Groningen: Grote Markt
Helmond: Winkelcentrum Elzaspassage
Rotterdam: Lijnbaan en Hoogstraat
Utrecht: Winkelcentrum Hoog Catherijne

War Child Nederland

Het doel van War Child is om bij te dragen aan een vreedzame toekomst voor oorlogskinderen. War Child verleent vooral psychosociale hulp, gericht op de verwerking van oorlogservaringen. War Child heeft zich gespecialiseerd in psychosociale hulpverlening en maakt daarbij gebruik van creatieve middelen en technieken. De hulpverlening vindt altijd plaats in de leefomgeving van de kinderen. War Child leidt ook lokale medewerkers op en geeft trainingen aan andere hulpverleners en docenten. Momenteel bereikt War Child Nederland wekelijks ruim 15.000 kinderen in onder meer Sierra Leone, Eritrea, Soedan, Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Afghanistan/Pakistan, Georgië, Tsjetsjenië en Ingoesjetië.


- EINDE BERICHT



Ingezonden persbericht