Wessanen NV

persbericht

Corporate Development & Communications

Amstelveen, 14 mei 2003
(13.00 uur)
Resultaten Q1 Wessanen lager dan vorig jaar

Financiële resultaten eerste kwartaal 2003 vergeleken met eerste kwartaal 2002
in miljoenen euro, tenzij anders vermeld                                            1e kwartaal                1e kwartaal

2003 2002 Netto-omzet1 614,8 682,2 Netto-omzet1 bij constante wisselkoersen 714,1 682,2 EBITA1 0,7 16,6 Nettowinst2 1,0 7,2 Winst per aandeel2 (in euro's) 0,01 0,10 Belangrijkste operationele resultaten eerste kwartaal 2003 De netto-omzet van de huidige activiteiten steeg met 5% bij constante wisselkoersen; door het negatieve effect van de zwakke dollar daalde de omzet in euro's met 10%.
De EBITA van Tree of Life Europe steeg met EUR 1,0 miljoen tot EUR 6,1 miljoen, mede dankzij goede resultaten van de belangrijkste merken en synergievoordelen. De EBITA van Tree of Life North America nam af tot EUR 7,4 miljoen negatief, hoofdzakelijk als gevolg van margedruk.
De EBITA van Cereals nam mede dankzij verbeterde efficiency in het Verenigd Koninkrijk met EUR 0,9 miljoen toe tot EUR 2,6 miljoen. De EBITA van Convenience Food Groep daalde met EUR 0,5 miljoen tot EUR 1,7 miljoen, hoofdzakelijk omdat de verkopen in het eerste kwartaal langzaam op gang kwamen.
Omzetgroei eerste kwartaal
In het eerste kwartaal groeide de omzet bij constante wisselkoersen 5 %. Deze groei weerspiegelt de voortdurende groei in het marktsegment van natuurlijke voeding en specialiteiten. Echter, dit positieve resultaat werd tenietgedaan door het negatieve effect


1 exclusief de in 2002 verkochte bedrijven Leerdammer Company en Telford Foods
2 vóór bijzondere posten en afschrijving goodwill Prof. E.M. Meijerslaan 2 · Postbus 410 · 1180 AK Amstelveen · Telefoon 020 547 95 28 · Fax 020 547 95 01 Email corporate.communications@wessanen-hq.com · Internet http://www.wessanen.com


van de dollar ten opzichte van de euro. De autonome groei (exclusief acquisities) bedroeg 3,3%.

Ondanks een goede omzet in het eerste kwartaal boekte Tree of Life North America een negatief resultaat. Inmiddels is hier het tempo van de reorganisatie opgevoerd. Plannen zijn geïntensiveerd om de bestaande margedruk in de retail sneller te kunnen pareren met lagere kosten.
De Europese activiteiten presteerden dit eerste kwartaal naar verwachting. Ook de ingezette reorganisatie bij de Cereal groep verloopt naar wens. Vooruitzichten
Op basis van de verwachting dat ook het tweede kwartaal bij Tree of Life North America moeizaam zal zijn, verwacht Wessanen dat de nettoresultaten over het tweede kwartaal ongeveer gelijk zullen zijn aan het eerste kwartaal van 2003. De reorganisatie bij onze Amerikaanse activiteiten zal in de tweede helft van het jaar resultaat moeten gaan opleveren. Echter, omdat het moeilijk is te voorspellen wat exact het tempo van het verwachte herstel in het tweede halfjaar zal zijn, geeft Wessanen voorzichtigheidshalve nu geen verwachting meer over de resultaatontwikkeling over het gehele jaar.


Ontwikkelingen per groep in het eerste kwartaal van 2003

Tree of Life Europe (TOL Europe)
in miljoenen euro, tenzij anders vermeld 1e kwartaal 1e kwartaal 2003 2002 Netto-omzet 109,0 96,4 EBITA 6,1 5,1 ROS 5,6% 5,3% De stijging van de EBITA met EUR 1,0 miljoen is onder meer te danken aan de omzetgroei van de belangrijkste merken. Ook de synergievoordelen op het gebied van gezamenlijke inkoop en onderlinge conceptuitwisseling hebben een positief effect op de resultaten. De autonome omzetgroei was 3%.
Zoals eerder vermeld, werd in januari 2003 overeenstemming bereikt over het verwerven van een belang van 29,35% van de aandelen van Natudis, waarmee het belang van Wessanen werd vergroot van 41,30% naar 70,65%. Deze transactie wordt momenteel afgerond. De resultaten van de deelneming zullen vanaf 1 mei 2003 worden geconsolideerd.
In maart 2003 acquireerde de groep Whole Earth (jaaromzet: EUR 8 miljoen), dat met haar gelijknamige merk reeds 35 jaar succesvol opereert in de Britse markt voor biologische voeding. De activiteiten van Whole Earth zijn direct geïntegreerd in de bestaande organisatie van Kallo Foods in het Verenigd Koninkrijk. Voor de rest van 2003 verwacht TOL Europe een verdere omzetgroei, als gevolg van effectieve marketing van de belangrijkste merken, innovaties, verdere synergie-effecten, marktgroei en gerichte acquisities.
Tree of Life North America (TOL NA)
in miljoenen euro, tenzij anders vermeld 1e kwartaal 1e kwartaal 2003 2002 Netto-omzet 410,7 488,3 EBITA - 7,4 11,0 ROS - 1,8% 2,3% Bij constante wisselkoers behaalde TOL NA een omzet die 5% hoger lag dan het eerste kwartaal van 2002. Het verlies in omzet van HEB en Albertson's is meer dan goedgemaakt door verkopen via Wild Oats en omzetgroei bij bestaande klanten in het


kanaal van natuurvoedingswinkels en de supermarkten. De groei is hoofdzakelijk toe te schrijven aan de voortgaande groei in de marktsegmenten van natuurlijke en biologische voeding en specialiteiten.
Toch was de groep in het eerste kwartaal van 2003 verliesgevend. Wijzigingen in de klantenportfolio en voortgaande druk op klanten in de retail resulteerden in druk op de marges. De in 2002 ingezette reorganisatie is derhalve versneld. Dit zal leiden tot een structurele verlaging van het kostenniveau met USD 10 miljoen, gebaseerd op een reductie van 300 banen. Tevens zal de efficiency worden verbeterd en meer uniformiteit in processen ontstaan. De reorganisatieplannen zullen worden gefinancierd uit de reeds bestaande voorziening. Door de aangekondigde operationele aanpassingen zullen de activiteiten van de groep beter aansluiten bij de huidige marktontwikkelingen. Hoewel Tree of Life North America voor het tweede kwartaal lagere resultaten verwacht dan het eerste kwartaal van 2003 wordt in de tweede helft van het jaar een verbetering verwacht. Deze verwachting is gebaseed op het feit dat de eerste positieve effecten van de reorganisatie tot uitdrukking zullen komen in de resultaten van het tweede halfjaar. De positieve ontwikkelingen in het segment van natuurlijke en speciale voeding in de Verenigde Staten onderschrijft deze verwachting.
Cereals
In miljoenen euro, tenzij anders vermeld 1e kwartaal 1e kwartaal 2003 2002 Netto-omzet 55,3 55,2 EBITA 2,6 1,7 ROS 4,7% 3,1% De integratie van de activiteiten in het Verenigd Koninkrijk en de rest van Europa is in volle gang. In het Verenigd Koninkrijk is een ingrijpend reorganisatieprogramma doorgevoerd. De stijging van de EBITA is dan ook deels toe te schrijven aan de eerste resultaten van de reorganisatie. De omzet bleef gelijk ten opzichte van het eerste kwartaal van 2002, als gevolg van een lagere koers van de euro ten opzichte van de Britse pond.
De verwachting is dat de Cereals groep de geraamde besparingen zullen realiseren, voortvloeiende uit de reorganisatie in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast zal het bedrijf zich blijven richten op cereal-producten met toegevoegde waarde.


Convenience Food Groep (CFG)

In miljoenen euro, tenzij anders vermeld 1e kwartaal 1e kwartaal 2003 2002 Netto-omzet 39,8 42,3 EBITA 1,7 2,2 ROS 4,3% 5,2% De Convenience Food Groep zag zowel omzet als EBITA dalen doordat de verkopen in het eerste kwartaal langzaam op gang kwamen. De consumentenbestedingen in retail en out-of-home lagen in het eerste kwartaal lager dan de vergelijkbare periode in het vorige jaar in de voor CFG belangrijke markten Nederland en Duitsland. In april 2003 acquireerde de groep het Duitse Luckhardt Tiefkühlprodukte GmbH (jaaromzet: EUR 7 miljoen), specialist in diepgevroren maaltijdcomponenten op groentenbasis in het Duitse `out of home'-kanaal. Deze acquisitie zal ons marktaandeel in de Duitse markt voor vegetarische producten verder vergroten. Ondanks een langzame start verwacht CFG een lichte groei van de omzet en verbetering van het resultaat door innovaties en versterkte focus op het `out of home'-kanaal. Overige financiële aspecten
De verhouding eigen vermogen/totaal vermogen nam licht af (53,1% in Q1 versus 53,6% ultimo 2002). De kasstroom uit operationele activiteiten was EUR 5,1 miljoen negatief, met name als een gevolg van een stijging van het werkkapitaal. De belastingen waren EUR 3 miljoen positief, als gevolg van het negatieve resultaat vóór belastingen. De stijging van de eurokoers ten opzichte van de dollar (EUR 0,87 in het eerste kwartaal van 2002 ten opzichte van 1,08 in het eerste kwartaal van 2003) beïnvloedde het netto- resultaat niet negatief.
Belangrijke data
27 augustus 2003 Publicatie halfjaarcijfers 2003 Vaststelling interimdividend 2003 28 augustus 2003 Beursnotering ex-dividend 9 september 2003 Interimdividend betaalbaar 21 november 2003 Publicatie resultaten 3e kwartaal 2003 18 februari 2004 Publicatie resultaten 4e kwartaal en jaarcijfers 2003


Ondernemingsprofiel
Koninklijke Wessanen nv is een in Nederland gevestigd multinationaal voedingsmiddelenconcern, opererend op de Europese en Noord-Amerikaanse markt. Wij zijn marketeer, distributeur en producent van wellness-producten, die door de consument worden ervaren als natuurlijk en gezond, als gemakkelijk te bereiden of als lekkernij. Kennis van consumententrends en een duidelijk accent op innovatie vormen in al onze bedrijven de basis voor groei en continuïteit. Bijlagen
Toegepaste stelselwijzigingen
Verkorte winst- en verliesrekening
Verkorte balans
Kerncijfers
Financiële informatie per aandeel
Verkort kasstroomoverzicht



Wessanen NV