Gemeente Rotterdam

Nr. 86
14 mei 2003


Erasmusspeld voor Mw. Röder

Mevrouw M. (Maja) Röder, vertrekkend rector van het Einstein Lyceum in Hoogvliet, heeft vandaag uit handen van wethouder J. van der Tak (Sociale Integratie) een Erasmusspeld ontvangen. De wethouder reikte de speld uit tijdens een feestelijk afscheid in het schoolgebouw van het lyceum aan de Middenbaan-Zuid te Hoogvliet.

Maja Röder trad in 1989 als rector in dienst bij het Einstein Lyceum, een school voor algemeen voortgezet onderwijs met de richtingen Mavo, Havo, Atheneum en Gymnasium. Veertien jaar lang stond zij aan het hoofd van deze school. Een functie die -gezien de omgeving van de school (bevolkingssamenstelling van Hoogvliet, laag scholingsniveau en laag sociaal-economische status)- gecompliceerd en bewerkelijk genoemd mag worden.

Rector Röders aanpak typeerde zich door durf en vernieuwing. Zo sloot het Einstein Lyceum als één van de eerste scholen in Rotterdam een veiligheidsconvenant af en nam Röder zitting in de 'Stichting Meld Geweld' en de gemeentelijke werkgroep 'Wapenbezit op school'. Mw. Röder was tevens de drijvende kracht achter de nieuwbouwplannen voor het Einstein Lyceum, samen met het Penta Lyceum (CVO) en het ROC Zadkine in Hoogvliet. Ook de ouderbetrokkenheid bij de school is dankzij de inspanningen van de rector groot.

Niet alleen op school, maar ook daarbuiten speelde Maja Röder in verschillende bestuurs- en adviesfuncties een belangrijke rol in de Hoogvlietse gemeenschap. Zo was zij o.a. secretaris van de 'Stichting Welzijn Jongeren Albrandswaard', lid van het 'Algemeen Bestuur Hogeschool Rotterdam' en adviseur bij de Internationale Bouwtentoonstelling van Hoogvliet.

De Erasmusspeld wordt uitgereikt aan personen die zich op sociaal en/of cultureel en/of sportief en/of economisch gebied, gedurende een lange periode, verdienstelijk hebben gemaakt voor de Rotterdamse samenleving.

noot voor de redactie/