FNV

Voor minima grote verschillen in bijdragen van gemeentes.

FNV onderzoek: Gemeente Wees Minimaal Sociaal 2003.

Voor minima grote verschillen in bijdragen van gemeentes.

Gemeenten in Regio Noord laten grote verschillen zien wat betreft de ondersteuning aan de minima. In Noord Nederland zijn alle gemeenten benaderd voor deelname aan het onderzoek Gemeente Wees Minimaal Sociaal 2003 (GWMS).

Opvallend en met waardering is te constateren dat alle gemeenten in de provincie Drenthe hebben meegedaan aan de GWMS-enquête van de FNV. Zij verdienen hiervoor een eervolle vermelding in het rapport.

De resultaten van het onderzoek laten grote verschillen zien wat betreft het bijstandsbeleid in de deelnemende gemeenten.Met name het toeslagen -en verlagingen beleid laat een duidelijke verslechtering zien ten opzichte van het vorige onderzoek. Zeven jaar na invoering van de nieuwe algemene bijstandswet, waarin de gemeenten meer beleidsvrijheid kregen bij de bijstandsverstrekking en twee jaar na de vergroting van de financiële verantwoordelijkheid van gemeenten zien we een duidelijke verslechtering voor de positie van de minima. Verlagingen zijn gangbare praktijk geworden bij de basisnorm van echtparen, de toeslag voor medebewoners en nu ook bij de normbedragen voor schoolverlaters. Ook bij (alleenstaande) ouders met volwassen kinderen wordt flink gekort.

Een positieve ontwikkeling is te constateren bij het verstrekken van de zogeheten categoriale bijstandverstrekkingen.Hier gaat het iets beter dan voorgaande jaren.

Gemeenten kunnen met deze aanpak mensen die langdurig op het sociaal minimum zitten of mensen met kinderen automatisch eenmalig inkomensondersteuning geven. Bovendien zijn de kosten voor uitvoering aanmerkelijk lager dan bij individuele aanvraag.

Voor wat betreft de resultaten in Noord-Nederland, valt op dat:

Alle gemeenten in het Noorden zijn benaderd.Van de 67 gemeenten hebben 54 actief meegedaan aan de GWMS-enquête.Dit om inzichtelijk te maken welke middelen men inzet voor de minima. Hier is een stijging in deelname van gemeenten te constateren hetgeen verheugend is te noemen. Met name onder de kleinere gemeenten is een stijging tot deelname te constateren.

Gelet op de landelijke deelname is het dekkingspercentage van deelnemende gemeente in het Noorden 80% zijnde tenminste 10% meer dan de landelijk geënquêteerde gemeenten.

Naast het feit dat er gemeenten zijn die geen categoriale bijstand verstrekken, er grote verschillen in inkomensondersteuning voor categoriale bijstand tussen verschillende gemeenten is te constateren.

Als voorbeeld willen we noemen de gemeente Winsum, welke in dat verband 83 Euro verstrekt aan de minima. In de gemeente Opsterland wordt daarentegen 797 Euro verstrekt .Hoewel het dus wat beter gaat met categoriale bijstandsverlening zijn er grote verschillen in inkomensondersteuning waar te nemen.

De presentatie van het rapport in Noord-Nederland heeft plaatsgevonden op woensdag 14 mei, om 10.00 uur ten gemeentehuize van de gemeente Menterwolde. Deze gemeente kwam met het door haar gevoerde sociaal beleid in de totaal score goed naar voren. Wethouder M. Ploeger heeft uit handen van FNV regio-bestuurder W. de Haan, het rapport in ontvangst genomen en toonde zich tevreden met het voor zijn gemeente, aardige resultaat.

De trend van bezuinigingen in de regio Noord is ook landelijk waarneembaar. FNV-regiobestuurder W. de Haan vreest dat veel bezuinigende gemeenten een voorschot nemen op de Wet Werk en Bijstand die volgens de planning op 1 januari de huidige bijstandswet vervangt. "In het nieuwe regiem dragen gemeenten voor de volle 100 procent de financiële verantwoordelijkheid voor het bijstandsbudget. Nu ligt die verantwoordelijkheid nog voor driekwart van het budget bij het Rijk. Gemeenten zullen zich wellicht nog kariger opstellen, terwijl vooral mensen met kinderen nu al honderden euro's per maand te kort komen." "Het feit dat gemeentelijke sociale diensten samenwerken werkt voor het aanleveren van gegevens soms belemmerend voor de enquête. De ene gemeente wil wel meewerken, terwijl de ander dat niet wil. Dan is het een stuk moeilijker de gegevens los te krijgen." "Ik denk dat het samenbrengen van gemeentelijke sociale diensten, wellicht voor gemeenten efficiënter en effectiever werken zal zijn en kostenbesparend zal zijn, maar ik vraag mij af of die winst voor gemeenten, ook daadwerkelijke winst voor cliënten zal betekenen. De ophanden zijnde verandering van wetgeving, verbiedt straks categoriale bijstand expliciet. Met name waar het gaat om individuele financiële ondersteuning verwacht ik bijstellingen naar beneden. Dus minder geld voor de cliënt. Ik hoop dat ik ongelijk heb. Wij hopen dan ook dat categoriale bijstand mogelijk blijft."

Het rapport kunt u vinden op http://www.fnv.nl/senior waar het vanaf woensdag 14 mei vanaf 10 uur beschikbaar is.

FNV Noord
W. de Haan,
G. Lotterman
Leonard Springerlaan 23, 9727 KB Groningen
050-3631700
06-24234056 (WdH)
06-12861189 (GL)