Ingezonden persbericht


TT Circuit Assen, 14 mei 2003

TT-voorzitter Jos Vaessen blij met terugkrijgen WK-licentie, maar boos op Ministerie van VWS

Tijdens de persconferentie over de WK 200 Mijlsrace die zondag 25 mei wordt gehouden op het TT Circuit Assen, had TT-voorzitter Jos Vaessen goed en minder goed nieuws te melden. Het goede nieuws was dat het TT Circuit Assen haar internationale WK-licentie terug heeft gekregen van de internationale motorsportbond FIM. Safety Officer Claude Danis van de FIM bezocht 22 april jl. het TT Circuit Assen en bevestigde onlangs dat de door de TT-organisatie genomen maatregelen, het verhogen hekken, toegangscontrole, het niet meer mogen meebrengen van blik, glas en alcohol, maar wel weer toestaan van frisdranken in plastic en karton dermate goed in elkaar steekt dat de veiligheid van coureurs en publiek gewaarborgd lijkt en dat de uitzinnige fans niet meer het circuit zullen betreden. De veiligheidsmaatregelen kosten het TT Circuit Assen 700.000 euro, waarvan het ministerie van VWS 25% subsidie verleent.

Dat toont nog eens het belang aan dat het ministerie hecht aan een organisatie als het TT Circuit Assen , meldde Jos Vaessen verheugd. Een waardering die ook nog eens naar voren kwam met de toewijzing van 5,5 miljoen euro subsidiegeld van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) op de verdere aanpassingsplannen van het circuit voor de komende 3 jaren. In die plannen staan een bufferzone voor natuurgebied het Witterveld, de bouw van een nieuwe betonnen tribune bij de Gert Timmer-bocht, de aanleg van 6.000 parkeerplaatsen in de huidige Noordlus en een inkorting van de Noordlus om die ruimte te kunnen bieden .

Maar in dezelfde speech meldde Vaessen dat hij toch zijn hart ook wel even moest luchten. Teleurgesteld of liever gezegd kwaad was hij op datzelfde ministerie, maar dan de afdeling Volksgezondheid. Op 22 november 2002 hebben wij zoals in de anti-tabakswet omschreven ontheffing aangevraagd voor de tabaksreclame-uitingen op het TT Circuit Assen. Toen we halverwege vorige maand nog niets vernomen hadden hebben we op 23 april een herinnering gezonden van ons schrijven van november vorig jaar. Wat schetste onze verbazing; op 10 mei ontvingen wij een brief dat de ontheffing werd verleend, maar met een aantal beperkingen die absoluut niet in de 2 jaar geleden anti-tabakswet zijn vastgelegd. We hebben direct met Zandvoort gebeld, want de uitzonderingspositie geldt voor het TT Circuit Assen en het duinencircuit, maar die hadden nog niets vernomen. Het zou er bijvoorbeeld op kunnen neerkomen dat onze hoofdsponsor Gauloises wel reclame-uitingen langs de baan mogen hebben, maar niet als titelsponsor mogen optreden. Daarmee valt het fundament onder de financiële basis van het TT Circuit Assen weg. En het druist geheel in tegen het gentlemens-agreement dat de St. Circuit van Drenthe twee jaar geleden met hetzelfde ministerie hebben afgesloten. Natuurlijk hebben wij een brandbrief naar de staatssecretaris gezonden. Wellicht dat deze aanpassing door een overijverige afdeling is gemaakt. Het TT Circuit Assen heeft er vertrouwen in het ministerie en dat alles volgens de gemaakte overeenkomsten zal worden afgehandeld , zo besloot Jos Vaessen zijn redevoering in de Drentse hoofdstad.
***********

Ingezonden persbericht