Persberichten - 14/05/2003

Bekaert bereikt een akkoord met ECD en Unisolar

Bekaert kondigt de ondertekening aan van een akkoord met Energy Conversion Devices Inc. (ECD), de huidige partner in de joint venture met Unisolar, voor de overname van het totale belang van Bekaert in Unisolar. ECD verwerft 19 % in United Solar Systems Corporation (USSC) en 60 % in Bekaert ECD Solar Systems LLC (BESS), en neemt alle bestaande verbintenissen van Bekaert over.

De belangrijkste modaliteiten van het akkoord omvatten:


- ECD betaalt 6 miljoen US dollar aan Bekaert;
- ECD neemt de Bekaertgaranties over met betrekking tot bepaalde schulden van de the joint ventures ten bedrage van ongeveer 25 miljoen US dollar;

- Bekaert bekomt de technologierechten buiten het domein van fotovoltaïsch cellen en de rechten om sputtermachines te bouwen buiten het domein van triple-junction fotovoltaïsche cellen.

Het akkoord voorziet in een overgangsperiode waarbij Bekaert zal voorzien in bepaalde niet-financiële ondersteuning aan de Unisolar activiteiten om de continuïteit met de klanten te verzekeren.

Uit strategische overwegingen heeft Bekaert reeds vroeger aangekondigd geen verdere bijkomende financiële middelen vrij te maken voor de zonnecelactiviteiten. Ten gevolge van de IFRS boekhoudregels nam Bekaert bovendien een substantiële waardevermindering in 2002 op de investeringen in deze activiteit en was actief op zoek naar een derde partner voor deze joint venture. ECD was hierin een bevoorrechte partner en er werd een akkoord bereikt over de overname van het Bekaertbelang. De terugtrekking uit Unisolar zal op geen enkele wijze een invloed uitoefenen op de Bekaertstrategie om de activiteiten van Bekaert Advanced Materials verder te ontwikkelen.

De Bekaertgroep (Euronext Brussel : BEKB, www.bekaert.com) is wereldleider in geavanceerde metaaltransformatie en bedekkingstechnologieën gericht op marktsegmenten met hoge toegevoegde waarde. Bekaert, met de hoofdzetel in België, is een internationale onderneming met een omzet van 2,8 miljard euro in meer dan 120 landen.

Bron: Bekaert
Provider: Euronext Brussels