Persbericht van de Universiteit Utrecht

13 mei 2003

Oratie universiteitshoogleraar Frits van Oostrom
Internet en Middeleeuwse schrijfcultuur zijn verwant

Schrijvers van Middelnederlandse teksten stuurden er op aan dat anderen hun werk zouden aanpassen. Dat paste bij de orale vertelcultuur waaruit deze literatuur ontstond. Van auteursrecht - zoals dit ontstond bij de boekdrukkunst - was geen sprake. Een zelfde tekstcultuur treffen we aan op het internet. Wie publiceert op het net weet dat teksten aangepast kunnen en zullen worden. Die verrassende parallel tussen handsschriften en internet ontvouwt universiteitshoogleraar Frits van Oostrom (1953) in zijn oratie "Academische kwesties. Van Middeleeuwse literatuur naar universiteit en maatschappij"

Internet en de Middeleeuwen
In de oratie "Academische kwesties" beschrijft Van Oostrom de ontwikkeling van de studie van de Nederlandse Middeleeuwse literatuur. De afgelopen 30 jaar is het aantal publicaties in deze Medioneerlandistiek explosief gegroeid. Deze groei ontstaat vanuit de wetenschap zelf, door nieuwe invalshoeken die een andere kijk op de literatuur geven. Maar ook omdat er in onze samenleving een toenemende vraag naar cultuur is, ook naar Middeleeuwse cultuur. Denk aan de talloze tentoonstellingen, festivals, films en boeken. De Middeleeuwse literatuur is in de wetenschap vanuit verschillende perspectieven bekeken: de auteur, de tekst, de toenmalige lezers (vaak opdrachtgever) of de samenleving. Recent komt daar bij het bestuderen van opeenvolgende versies van teksten. Omdat ieder handgeschreven boek maatwerk was, was elke verandering in de tekst significant. Toen boeken gedrukt werden, was verandering niet meer mogelijk, en werd later verboden. Maar op internet gepubliceerde teksten zijn vrij. En wie daar een tekst aanpast, doet dit welbewust. En zo komt Van Oostrom tot zijn parallel tussen middeleeuwse en internet literatuur.

Prof.dr. Frits van Oostrom
Van Oostrom is sinds januari 2002 universiteitshoogleraar in Utrecht. Hij verwierf nationale bekendheid onder meer toen hij de AKO-literatuurprijs kreeg voor zijn boek "Maerlants wereld".

Oratie
De oratie van universiteitshoogleraar Frits van Oostrom is op donderdag 15 mei 2003 om 16.00 uur in het Academiegebouw, Domplein 29 te Utrecht. De tekst van de oratie is onder embargo beschikbaar.

Nadere informatie
Joop Kessels, (030) 2534477 / 2534278, j.kessels@usp.uu.nl

www.uu.nl