Ingezonden persbericht

Expositie: Victims of all Times.
De Roermondse Galerie Mariska Dirkx presenteert vanaf 15 mei 2003 het werk van de Hongaarse glaskunstenares Maria Lugossy in het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis te Amsterdam.

In een voormalig cacaopakhuis aan de Cruquiusweg in Amsterdam wordt al jaren lang het internationaal cultureel erfgoed bewaard en gearchiveerd voor de internationale gemeenschap. De geschiedenis van de mensheid; de sociale bewegingen en ideeën, zoals de originele manuscripten van Marx en Engels, vormen de link tussen de "History Books" in glas en brons van Lugossy en deze bijzondere expositieplek.

De kunstenares heeft met de "History Books"de thematiek van de internationale maar ook persoonlijke geschiedenis gevisualiseerd. Loodzware zwarte glazen boeken met daarin het oermetaal brons gevat, vormen het beeld van vrijheid, lijden en toekomst. De gemiddeld veertig kilo wegende boeken zijn gevuld met bronzen handen, gezichten of figuren. Het is een requiem aan de miljoenen naamloze mensen die stierven door onderdrukking en geweld. Het onbekende OFFER VAN ALLE TIJDEN; van aloude tirannie tot de hedendaagse conflicten, is een verhaal wat immer verteld moet worden. Zelf draagt Lugossy de geschiedenis mee van de bloedige opstand in de vijftiger jaren in Budapest.

Tijdens de kantooruren van het Instituut kunnen de werken bezichtigd worden. De Roermondse Galerie Mariska Dirkx is voor commentaar bereikbaar onder nummer 0475-317137. Meer info over de kunstenares op www.galeriemariskadirkx.nl Meer info over het Instituut op www.iisg.nl

Locatie:
Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis Cruquiusweg 31
1019 AT Amsterdam

Maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:00
Gesloten tijdens Hemelvaartsdag (29 mei) & Pinkstermaandag (9 juni).
De expositie is tot 29 juni 2003 te bezichtigen.

Galerie Mariska Dirkx
Wilhelminasingel 67
NL-6041 CH Roermond
The Netherlands
Phone/Fax: +31(0)475-317137
website: http://www.galeriemariskadirkx.nl email: galerie.dirkx@wxs.nl