Akzo Nobel

Hans Wijers: Pharma herstellen en bewegingsruimte creëren

Nieuwe bestuursvoorzitter van Akzo Nobel tijdens Spring Analyst Meeting

Arnhem, 15 mei 2003 Tijdens de door Akzo Nobel georganiseerde Spring Analyst Meeting in Amsterdam spreekt de nieuwe bestuursvoorzitter Hans Wijers over een aantal algemene Akzo Nobel onderwerpen. Tevens worden de coatingsactiviteiten nader belicht.

Wijers laat geen twijfel bestaan over zijn prioriteiten voor de nabije toekomst. Eerst moeten wij de farmaceutische activiteiten van Akzo Nobel weer herstellen. Dit betekent een stringente aanpassing van de kostenniveaus aan een lagere afzet. De volgende stap is een herbezinning op de strategie van Organon, het onderdeel dat zich bezighoudt met producten voor de humane gezondheidszorg. Om bewegingsruimte te creëren, hebben wij besloten om voor EUR 500 mln aan activiteiten af te stoten. Verwacht niet direct spectaculaire stappen. Wij treffen voorbereidingen voor verdere aanpassingen en voor het einde van het jaar verstrek ik u verdere informatie. Op korte termijn zullen wij de prestaties verbeteren bij Pharma, Coatings en Chemicals. Voor de lange termijn houden wij alle strategische opties open.

Net zoals andere ondernemingen wordt Akzo Nobel sterk beïnvloed door de macro-economische situatie, valutas en pensioenen. Bovendien heeft Organon te maken met een verminderde groei van de afzet. Wijers: Dit is normaal voor een sector waar de beloning hoog is en de risicos groot zijn. De flexibiliteit die wij in een periode van sterkere groei hebben getoond, komt ons nu van pas bij de kostenverlaging. Wij hebben een aantal duidelijke beslissingen genomen om Pharma weer op het goede spoor te krijgen. Een programma om structureel EUR 120 mln aan kosten te besparen is gestart en voor het einde van het jaar is het aantal medewerkers minder dan 21.000. Wij zijn voortdurend op zoek naar samenwerkingsmogelijkheden binnen R&D en marketing om kennis en kosten te delen en de verkoopstaf zo goed mogelijk in te zetten.

Activiteiten van Coatings zeer aantrekkelijk
Wijers beschouwt de wereldwijd leidende activiteiten van Coatings als een zeer aantrekkelijke business met verdere groeimogelijkheden. Wij streven verdere groei na, vooral in de opkomende markten. Wij hebben een aantal sterke merken en kunnen gebruikmaken van schaalvoordelen, vooral bij inkoop. Coatings is niet erg kapitaalintensief, maar wij zullen alles doen om de productiviteit van het vermogen te verbeteren.

Beoordeling Chemie-portefeuille vordert
Chemicals heeft een breed pakket activiteiten waarvan bepaalde activiteiten een goed groeipotentieel hebben, aldus Wijers. De operationele resultaten zijn prima in vergelijking met die van andere chemische ondernemingen in Europa, maar wij kunnen beter. Wij maken goede vorderingen met een kritische beoordeling van alle activiteiten. Wij concentreren ons op scope, resultaten en cash. Wij zullen selectief desinvesteren, waardoor wij meer bewegingsruimte creëren voor de onderneming.

Investeren om vitaliteit te handhaven
Onzekere tijden vragen om conservatief financieren, vervolgt Wijers. Wij zijn zeer selectief bij onze investeringskeuzes en stellen alleen fondsen beschikbaar voor wat echt nodig is om de vitaliteit van de onderneming te handhaven. Er zijn altijd wel interessante acquisities mogelijk om verdere groei te realiseren, maar de kredietwaardigheid van Akzo Nobel heeft een hoge prioriteit. Een logische consequentie is dat wij eerst desinvesteren voordat wij investeren in nieuwe groeimogelijkheden. Een efficiënte en afgeslankte organisatie is nu onze eerste prioriteit.

Coatings vastbesloten om de nummer één-positie verder te verbeteren

In de Spring Analyst Meeting wordt voornamelijk aandacht besteed aan de coatingsactiviteiten. Rudy van der Meer, in de Raad van Bestuur verantwoordelijk voor de coatingsactiviteiten: "Het doel van de Coatings-groep blijft verbetering van de resultaten en een verdere versterking van de nummer één-positie. Om ons doel van 30% rendement op de investeringen (exclusief pensioenkosten) te realiseren, moeten wij de vruchten plukken van autonome groei en selectieve acquisities, het kostenniveau verder verlagen en de omloopsnelheid van het vermogen verbeteren. Wij blijven ons richten op verdere groei in opkomende markten. In de aflopen vijf jaar hebben wij onze omzet in opkomende markten verdubbeld tot EUR 1,5 miljard en in de regio Asia-Pacific zijn wij gegroeid van 4% naar 12% van de totale omzet. Tenslotte zullen wij op het gebied van innovatie onze R&D-activiteiten verder opvoeren op terreinen zoals watergedragen verven, high solid-verven, poedercoatings en UV-hardende verven.

Decorative Coatings, strategische samenwerking met distributeurs De markt voor decoratieve verven verandert snel van een zeer lokale naar een regionale markt. Akzo Nobel is in een uitzonderlijk sterke positie om te profiteren van deze ontwikkeling door een aanwezigheid tot in de verste uithoeken van West-Europa en met leidende posities in steeds meer landen die lid gaan worden van de Europese Unie, aldus Stephanie Knowles, Head of Retail Europe voor Decorative Coatings Europe. Wij hebben een superieur klantenbestand met een sterk distributienetwerk. Ook hebben wij een zeer efficiënte logistieke structuur om onze klanten te bedienen. Dit is een groot voordeel in een markt waar grote distributeurs die hele regios bestrijken zich steeds meer consolideren. Wat het merkenbeleid betreft, verklaart zij: De verwezenlijking van leiderschapsposities met onze merken door middel van innovatieve en effectieve consumentenmarketing en de vorming van strategische samenwerkingsverbanden met distributeurs is de essentie van de Retail-divisie van Decorative Coatings Europe. Deze formule is tot nu toe succesvol gebleken en wij zullen het op een nog hoger niveau brengen.

Industrial Finishes, verschillende stadia van consolidatie en kostenbesparing
Industrial Finishes gaat agressief verder met kostenbesparingen in zijn volwassen markten. Tegelijkertijd worden de investeringen opgevoerd in technologieën die groei vertonen en in geografische expansie. Bob Torba, General Manager van Industrial Finishes: Wij hebben verschillende stadia van voltooiing bereikt met het omvangrijkste programma in onze geschiedenis om productielocaties te verminderen en kosten te besparen. Tevens plukken wij in recordtempo de vruchten van investeringen in geografische groei. Onze bedrijfstak en de markten die wij bedienen, hervormen en herstructureren zich continu. Door onze positie kunnen wij volop profiteren van de daaruit voortvloeiende kansen.

Powder Coatings, succesvolle verplaatsing van productie Voor Powder Coatings, nummer één in deze wereldwijde markt, vormen de economische omstandigheden in Europa en Noord- en Zuid-Amerika een uitdaging. Bill McPherson, General Manager van Powder Coatings: In ons streven naar resultaatverbetering in die markten beëindigen wij de productie in onze poedercoatingsfabriek in Houston in de loop van deze maand. De verplaatsing van de productie naar de in 2002 verworven locatie in Monterrey (Mexico) en de voormalige Ferro-locaties in de Verenigde Staten is succesvol verlopen. Wij kunnen ons nu richten op verbetering van de resultaten in deze nieuwe locaties door een verdere verhoging van de productiviteit en het uitbouwen van onze aanwezigheid in Noord- en Zuid-Amerika.
Ook gaan wij verder met de vergroting van onze reeds sterke aanwezigheid in Azië. De Ferro-acquisities in China en Korea ontwikkelen zich beter dan gepland. Ons nieuwe bedrijf in Vietnam, dat in maart officieel werd geopend, doet het tot nu toe uitstekend. Wij zien veel kansen om onze positie in de regio verder te versterken en wij zullen deze kansen zoveel mogelijk benutten.

Internet: www.akzonobel.nl
Ons Safe Harbor Statement is van toepassing op dit persbericht. Corporate Media Relations: tel. 026 - 366 4343

Go back print this page Back to top
© 2002 Akzo Nobel nv / Conditions of Use