Ingezonden persbericht


Aantal pagina's: 2
Vijfhuizen, 15 mei 2003

Resultaten derde kwartaal 2002 / 2003

Prolion herstelt solvabiliteit en reduceert financieringslasten

De verkopen in het derde kwartaal 2002/2003, traditioneel de zwakste periode van het jaar, verliepen volgens de lijn der verwachtingen en liggen op het niveau van het eerste kwartaal 2002/2003. De brutomarge staat echter onder druk.
Het orderboek voor de komende maanden is hoopgevend, zowel voor de conventionele als de automatische melkwinningsapparatuur.
De algemene kosten worden nog steeds sterk beïnvloed door de verdere herstructurering van de activiteiten. De inspanningen om deze kosten op een aanvaardbaar peil te brengen worden onverminderd voortgezet.

Zoals bij de publicatie van de halfjaar resultaten 2002/2003 aangegeven, onderhandelde Prolion Holding NV ('Prolion') sinds begin februari 2003 met de voornaamste financiers van de GM/Prolion Groep aangaande de conversie van de bestaande schulden en het aantrekken van nieuwe middelen. Het eigen vermogen van Prolion was fors verzwakt na het verwerken van de kosten van de vorig jaar ingezette herstructurering.

Prolion deelt nu mede dat op 12 mei een overeenkomst met de huidige financiers werd getekend waardoor circa EUR 8.850.000 aan bestaande schulden en financieringen per 31 december 2002 wordt omgezet in renteloze verplicht converteerbare leningen.

Tevens is overeengekomen dat een totaalbedrag van ca EUR 8.300.000 voor een periode van 1 jaar (vanaf 1.1.2003) rentevrij wordt gemaakt. Met de Rabobank is overeengekomen dat de aan de Rabobank te betalen royalties in de eerste helft van het volgende boekjaar (1 juli - 31 december 2003) éénmalig zullen worden verlaagd met een totaal bedrag van EUR 250.000. Daarenboven is sinds januari 2003 EUR 2.600.000 aan nieuwe middelen aangetrokken, eveneens in de vorm van renteloze verplicht converteerbare leningen.

Ten gevolge van bovengenoemde overeenkomsten zullen de rente en royalty lasten in het kalenderjaar 2003 in belangrijke mate afnemen en verbetert hiermee de solvabiliteit van de Prolion aanmerkelijk.

Streefdatum voor de conversie van de renteloze verplicht converteerbare leningen is september/oktober 2003, op welk moment nieuwe aandelen Prolion zullen worden uitgegeven tegen een koers van EUR 0.10 per aandeel. Deze uitgifte van aandelen zal, tegen nog nader te bepalen voorwaarden welke zullen worden opgenomen in een emissieprospectus, eveneens open staan voor de huidige Prolion aandeelhouders.
Tevens zal de onderneming aan de algemene vergadering van aandeelhouders een reverse share split voorstellen, teneinde het aantal uitstaande aandelen te reduceren. De voorwaarden voor deze reverse share split dienen nog te worden bepaald.
In de algemene vergadering van aandeelhouders die zal worden gehouden op 24 juni 2003 zullen de bovengenoemde uitgifte van nieuwe aandelen en de reverse share split aan de aandeelhouders worden voorgelegd en toegelicht.

De komende weken zal Prolion trachten bijkomende middelen ter waarde van maximaal EUR 4.000.000 te verwerven, eveneens in de vorm van renteloze verplicht converteerbare leningen, welke het eigen vermogen en de liquiditeitspositie verder moeten versterken. Op dit ogenblik zijn hierover geen verdere details bekend.

Daarnaast wordt verder gewerkt aan het vereenvoudigen van de juridische structuur van de GM/Prolion Groep met als doel het verkrijgen van een betere transparantie. Ook de organisatie van de activiteiten zal waar mogelijk gecentraliseerd worden.
In dit kader wordt voortaan de gehele Scandinavische markt vanuit Denemarken bediend, waarbij ook het aangeboden productengamma, dat tot nu toe beperkt bleef tot automatische melksystemen (AMS melkrobot), aanzienlijk zal worden uitgebreid met conventionele melkwinningsapparatuur.

Directie en Raad van Commissarissen
Prolion Holding N.V.

Vijfhuizen, 15 mei 2003

Voor nadere informatie:

Prolion Holding N.V.
De heer B. Vandekerckhove
Tel: 023 558 9050

Website:www.prolion.nl

Profiel
Prolion, sinds juli 1997 genoteerd aan Euronext Amsterdam, is als full-line leverancier van melkwinningsapparatuur gespecialiseerd in ontwikkeling, productie en verkoop van systemen voor de automatisering en procesbeheersing in de melkvee-houderijsector.
De wereldwijde vermarkting vindt plaats via 100% dochteronderneming Gascoigne Melotte met eigen vestigingen in de belangrijkste Europese zuivellanden en via exportactiviteiten. Nauwe samenwerking met een fijnvertakt dealernetwerk van specialisten in melkwinnings-apparatuur waarborgt een kwalitatief hoogwaardige ondersteuning van de eindgebruiker. Het totale productprogramma omvat conventionele melkwinnings-apparatuur en een, op eigen technologie gebaseerd, Automatisch Melk Systeem (AMS).