Korps: Friesland, plaats: Fryslân 15-05-2003
Politieberichten 14/05 (13.00 uur) t/m 15/05 (07.00 uur)

Groningen: ontsnapte gevangene verdacht van tien overvallen Een op 23 maart 2003 uit het Huis van Bewaring Groningen ontsnapte 36-jarige gevangene is vorige week aangehouden en wordt verdacht van tien overvallen gepleegd in Groningen en Friesland. De man werd vorige week dinsdag aangehouden in de stad Groningen door twee oplettende agenten die de man tegen kwamen in een zuidelijke stadswijk. Het roofcoördinatieteam van Regiopolitie Groningen had al voor de aanhouding van de man het sterke vermoeden dat hij, tijdens zijn illegale vrijheid, verantwoordelijk was voor vier in de stad Groningen gepleegde overvallen op winkels. Contact met Regiopolitie Friesland leverde op dat hij daar vermoedelijk zes overvallen heeft gepleegd. In Leeuwarden (3), Drachten, Bergum en Sint Annaparochie. De verdachte is voorgeleid aan de rechter-commissaris en zit in bewaring.

De werkwijze van de man was in nagenoeg alle tien de overvallen gelijk. Hij deed voorkomen of hij een artikel wilde kopen in de winkel en op het moment dat de kassalade openging bedreigde hij het personeelslid met een mes en deed een greep in de kassa. De buit varieerde van enkele tientallen euros tot aan meerdere honderden euros. Het uitgemaakte geld ging op aan levensonderhoud en harddrugs. Van het gestolen geld is niets teruggevonden.

De ontsnapte gevangenen zat in het Huis van Bewaring Groningen een gevangenisstraf uit van vier jaar voor het plegen van zeven overvallen op winkels in met name de stad Groningen. Het is voor de politie onduidelijk waar de man in de tijd dat hij in vrijheid verbleef. Gezien de overvallen waarvan hij verdacht wordt heeft hij gependeld tussen Leeuwarden en Groningen.

De overvallen waar de man van verdacht wordt: - Groningen; 19 april drogisterij Verlengde Hereweg, 26 april bloemenwinkel Paterswoldseweg, 29 april drogisterij Verlengde Hereweg en 4 mei drogisterij Stationsplein. - Leeuwarden; 3 april drogisterij Verlengde Schans, 10 april drankenwinkel Willem Alexanderplein en 28 april drogisterij Lieuwenburg. - Sint Annaparochie; 15 april drogisterij Van Harenstraat. - Drachten; 17 april kledingwinkel Zuidkade. - Bergum; 29 april kledingwinkel Schoolstraat.

De 36-jarige verdachte zit op dit moment van het onderzoek in bewaring. Als het onderzoek is afgerond wordt een proces-verbaal opgemaakt en naar het openbaar ministerie verzonden. De man zal zich te zijner tijd voor de rechtbank moeten verantwoorden voor de overvallen waarvan hij verdacht wordt. Bovendien wordt hij weer naar een Huis van Bewaring gebracht voor het uitzitten van de al uitgesproken vier jaar gevangenisstraf voor eerdere overvallen.


---

Noot voor de redactie;