Provincie Drenthe

Extra aandacht voor stiltegebieden Drenthe pakt wildcrossen aan

Assen, 14 mei 2003
Persberichtnummer 03-075



Drenthe bindt de strijd aan tegen het wildcrossen. Een aantal instanties, waaronder de provincie en Staatsbosbeheer, heeft daartoe een plan van aanpak ontwikkeld. Met name in de zogeheten stiltegebieden zal worden opgetreden tegen motor- en autorijders, die de verharde wegen liever mijden. De bond voor motorrijders, de KNMV district Noord, is een van de instanties die meedoet aan het project.

Drenthe heeft veel te bieden op het gebied van natuur. Ieder weekeinde trekken duizenden mensen naar de bossen en de hei om zich te ontspannen. Ook crossers hebben een voorliefde voor deze gebieden. Voor mensen, die de rust van de natuur opzoeken, is dat vaak een bron van ergernis. Beheerders van terreinen kampen met schade aan de natuur en zandwegen. Zij kunnen voortaan een beroep doen op de partijen, die gezamenlijk het wildcrossen tegengaan. Extra aandacht krijgen de stiltegebieden. In deze gebieden, die de provincie aanwijst, gelden speciale milieubeschermende maatregelen die de vaak kwetsbare natuur moeten beschermen tegen onder meer lawaai en beschadiging. De provincie verzoekt mensen, die last hebben van wildcrossen, dit via de milieuklachtenlijn te melden ( tel: 0592-365303).

De KNMV district Noord, een van de deelnemers aan het project, vindt het belangrijk dat crossers zich aan de regels houden. In dit verband wordt gewezen op het afnemend draagvlak voor 'lawaaisporten'. De provincie wil op termijn met de KNMV afspraken maken over plaatsen, waar 'offroad' rijden wel mogelijk is. Nu kan dat alleen op een van de vier gelegaliseerde crossbanen in Drenthe.

Naast de provincie, Staatsbosbeheer en de KNMV zijn de politie, marechaussee, Natuurmonumenten, het Drents Landschap en de Algemene Inspectiedienst (AID) betrokken bij de gezamenlijke aanpak tegen het wildcrossen.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl