Politie Amsterdam-Amstelland

Steekpartij in woning

14-5-2003. Gisteravond rond tien uur is een 50-jarige man in zijn woning in Amsterdam Zuidoost neergestoken. Een uit de hand gelopen ruzie in de relationele sfeer was de aanleiding. Woensdagochtend wist de zwaargewonde man de hulp van een buurtbewoner in te schakelen, die vervolgens de politie waarschuwde. De man werd met een steekwond in het bovenlichaam afgevoerd naar het ziekenhuis. Het slachtoffer verkeert buiten levensgevaar. De dader is voortvluchtig, maar haar identiteit is bekend bij de politie.

---

Recherche jaagt op witwassers

14-5-2003. Rechercheurs van het Bureau Financieel Economische Recherche zijn de afgelopen drie dagen op jacht geweest naar witwassers, ook wel "smurfers" genoemd. De BFER heeft onder supervisie van een officier van justitie van het parket Amsterdam de afgelopen dagen 13 personen gearresteerd in verband met het vermoedelijk witwassen van criminele gelden. Het rechercheteam heeft daarmee de openingszet gedaan in een offensief tegen frequente witwassers. Men verwacht nog meer arrestaties. Gedurende het onderzoek werden een gestolen Porche, een Harley Davidson, creditcards, betaalpassen en paspoorten in beslag genomen.
Smurfen
Witwassers weten dat financiële instellingen verplicht zijn om bij wisseltransacties boven de 10.000 een legitimatiebewijs te vragen en om een melding te doen bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties. De politie ziet steeds vaker dat criminelen en criminele organisaties daarom hun gelden opdelen in kleinere porties van onder de 10.000. Vervolgens sturen ze katvangers naar verschillende financiële instellingen om deze porties om te wisselen in de hoop dat deze transacties niet bij de politie bekend worden. Het opdelen van een grote partij geld in kleinere porties wordt ´smurfen´ genoemd. Financiële instellingen herkennen dit gedrag van smurfers in veel gevallen, waarna alsnog de transacties aan de politie worden gemeld.

Vergunning
Voor het uitvoeren van wisseltransacties ontvingen de smurfers een bedrag van rond de 100 à 150 euro per transactie of ze werden in natura betaald, met name in verdovende middelen. De wisselaars worden verdacht van heling, witwaspraktijken en het overtreden van de Wet inzake de Geldtransactiekantoren. Deze wet bepaalt dat iedereen die voor derden bedrijfsmatig gelden omwisselt een vergunning aan moet vragen bij De Nederlandsche Bank. Geen van de aangehouden verdachten beschikte over een dergelijke vergunning.

Flinke bedragen
De aangehouden wisselaars waren gemiddeld bij 15 wisseltransacties betrokken. In totaal zijn de ruim 20 onderzochte smurfers verantwoordelijk voor het witwassen van 2.300.000. Eén smurfer heeft 59 wisseltransacties uitgevoerd met een totale waarde van ruim 300.000,-. Gebleken is dat een aantal van de gearresteerde wisselaars een uitkering ontvangt. De opsporingsdienst van de sociale recherche onderzoekt samen met de politie de mogelijkheden om de smurfers uitkeringsgelden terug te laten betalen die ten onrechte ontvangen zijn.

---

Nieuwe aanpak overlast metro

14-5-2003. Gisteravond is de aftrap gegeven van een groot offensief tegen overlast en criminaliteit op en rond de metrolijnen en de bijbehorende treinstations, onder de naam "De Blauwe Lijn". Het gaat hier om een samenwerking tussen de regiopolitie Amsterdam - Amstelland, de dienst spoorwegpolitie van het KLPD, het GVB en de Koninklijke Marechaussee. Een week lang zullen dagelijks 400 mensen worden ingezet.

Lijngebonden
Er gaat lijn- of tracégebonden worden gewerkt om te voorkomen dat bij de aanpak van een gedeelte van een lijn de overlast en criminaliteit zich verplaatst naar een ander locatie. Er zal gehandhaafd worden op basis van Zero Tolerance. De actie zal met enige regelmaat onaangekondigd herhaald worden.

Overlast en hinder
In de metro en op de stations ondervinden de reizigers en het metropersoneel veel overlast en hinder van mensen die het niet zo nauw nemen met de gangbare normen. Ook veel schoolgaande jeugd maakt zich hieraan weleens schuldig. Hierdoor kan bij de andere reizigers een gevoel van irritatie en onveiligheid ontstaan. Door consequent toezicht te houden en repressief op te treden wordt dit gevoel weggenomen.

Dit wordt bereikt door:

Het corrigeren van gedrag van passagiers die zich misdragen.

Het terugdringen van overlast en criminaliteit.

Het terugdringen van het zwart, cq grijs rijden in de metrotreinen. Politie Amsterdam scoort goed!
13-5-2003. Onlangs heeft de politie Amsterdam-Amstelland meegedaan aan een benchmarkonderzoek. Een dergelijk onderzoek geeft inzage in onze kritische succesfactoren en het geeft aan op welke fronten we van andere organisaties kunnen leren. De uitkomsten voor ons korps zijn goed te noemen.
Resultaten
Het korps Amsterdam-Amstelland (AA) scoort op klanttevredenheid over de telefonische dienstverlening hoger dan de rest van de benchmarkdeelnemers (gemiddeld: 7,2, AA: 8,7). Ook op de factoren: klanttevredenheid over de telefonische bereikbaarheid (gemiddeld: 6,8, AA: 8,6), persoonlijke en professionele houding (gemiddeld: 7,2, AA: 7,7) en dienstverlening in het totaal (gemiddeld: 6,9, AA: 7,6) scoort het korps het hoogst.
Gericht op de maatschappij
Wat betreft de waardering in de maatschappij valt het op dat ons korps veel initiatieven neemt om in te spelen op de behoefte en verwachtingen binnen de samenleving. Resultaatgerichtheid heeft ons creatief en gedreven gemaakt. Niet voor niets dingen wij ieder jaar serieus mee naar de innovatieprijs. Aansprekende voorbeelden van die creativiteit zijn de antidiefstal-chips in fietsen en bromfietsen, de gsm-bom en de anti-inbraakbepalingen in de bouwvoorschriften. Dienstverlening het belangrijkst
Uit het rapport blijkt dat ons korps nog onvoldoende inzicht heeft in de kosten per proces. Op de kosten per telefoontje of klacht scoort ons korps het hoogst in de benchmark. Toch is dit een bewuste keuze van ons korps. Omdat wij onze bereikbaarheid en de klachtenbehandeling zeer serieus nemen, zijn de mensen die de telefoons beantwoorden en die de klachten afhandelen hoog gekwalificeerd. De loonkosten zijn verhoudingsgewijs dan ook hoger. Maar de kwaliteitseis die wij stellen aan onze dienstverlening, rechtvaardigt dat.
Lees hier het volledige rapport PDF file (780 Kbyte) of Word bestand (935 Kbyte).

---
Politieman mishandeld in tram
13-5-2003. Gistermorgen is een 36-jarige politieman op de Nieuwezijds Voorburgwal mishandeld nadat hij de conducteur van een tram te hulp schoot bij een twist over de geldigheid van een kaartje. De twee daders van 13 en 44 jaar konden worden gearresteerd. De rechercheur zag dat in een stilstaande tram een handgemeen was ontstaan tussen twee passagiers en de conducteur en besloot in te grijpen. Op het moment dat hij zich legitimeerde als politieambtenaar richtte de agressie van het tweetal, vader en zoon, zich tegen hem. De politieman werd mishandeld en raakte gewond. De overige passagiers in de tram hielden zich afzijdig. De politieman is behandeld in een ziekenhuis. De twee daders zijn gearresteerd en ingesloten.