Gemeente Apeldoorn

Hoger beroep tegen uitspraak koopprijsgrens

Het college van b. en w. in Apeldoorn blijft proberen om de koopprijsgrens voor de Apeldoornse dorpen verhoogd te krijgen tot ruim 272.000,- (f 600.000,-). B. en w. hebben deze week besloten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de arrondissements-rechtbank op 11 april, waarbij het beroep tegen de provincie ongegrond verklaard werd.

Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland heeft geweigerd om de gevraagde koopprijsgrens in de dorpen van Apeldoorn toe te staan. De gemeente tekende daartegen beroep aan, maar de rechtbank verklaarde dat beroep ongegrond. Het College legt zich echter niet neer bij deze uitspraak en gaat nu in hoger beroep bij de Raad van State. B. en w. blijven benadrukken dat dorpsbewoners voorrang zouden moeten hebben op de woningmarkt. Ook wil b. en w. een signaal geven aan het Rijk om haast te maken met de aanpassing van de Huisvestingswet, waarin meer bouwen en meer toewijzen voor de eigen behoefte waarschijnlijk toegestaan worden. Verder is Apeldoorn in zijn verzoek niet uniek: op alle waddeneilanden wordt de koopprijsgrens van ruim 272.000,- gehanteerd, met goedkeuring van de provincies Friesland en Noord-Holland.

De koopprijsgrens geeft inwoners met een dorpsbinding de mogelijkheid in Apeldoornse dorpen met voorrang bestaande woningen te kopen onder die koopprijsgrens. Kopers zonder dorpsbinding zijn in eerste instantie aangewezen op bestaande bouw boven die grens. Met goedkeuring van de provincie heeft de gemeenteraad die grens vastgesteld op ruim 181.500 (f 400.000,-). De gevraagde verhoging tot ruim 272.000,- is nodig, omdat de druk op de Apeldoornse woningmarkt groot is, met name in de dorpen, maar vooral ook omdat de doorstroming stokt.

© 1996-2003 - Gemeente Apeldoorn - Disclaimer
Webserver: 1