EUROPA KINDERHULP

Vakantiedroom Roemeense kinderen in gevaar.

Persbericht

Middelburg, 15 mei 2003

Vakantiedroom Roemeense kinderen in gevaar.

Extreem grote daling aantal gastouders Europa Kinderhulp.

Voor de eerste keer nodigt Europa Kinderhulp dit jaar een groep zeer arme Roemeense kinderen uit voor een korte vakantie bij gastgezinnen in Nederland. De Koninklijke Luchtmacht haalt en brengt de kinderen. Er passen tweehonderd kinderen in het vliegtuig, maar de vlucht is nog lang niet vol vanwege de moeite die Europa Kinderhulp heeft met het vinden van gastouders. Er worden nog honderd gezinnen gezocht om deze kinderen onder te kunnen brengen.

Ook voor de andere vakanties die Europa Kinderhulp organiseert voor kansarme kinderen is er een groot tekort aan gastouders. De organisatie die vanaf 1961 werkzaam is, zag tot 1998 een stijgende lijn in het aantal kinderen dat ze s zomers mocht ontvangen. Er heeft zich sinds 1999 echter een dalende tendens ingezet, die voor 2003 in een vrije val dreigt te komen. Als er nu niet voldoende aanmeldingen komen, zien in totaal 500 Europese achterstandskinderen dit jaar hun vakantiedroom in het water vallen.

Ondanks de mogelijkheden om zich aan te melden via www.europakinderhulp.nl of via het landelijke telefoonnummer van Europa Kinderhulp (0118-627974), is er blijkbaar voor de Nederlandse huishoudens een steeds hogere drempel om gastouder te worden. Drie weken een kind opvangen in de zomervakantie kan veel betekenen voor kinderen die thuis niet de kansen krijgen die ze verdienen. In veel gevallen ontstaat er een hechte relatie tussen het gastgezin en het vakantiekind, zodat de vakanties een diepere betekenis krijgen. De kinderen ontwikkelen een andere kijk op het leven. Ze worden nieuwsgierig en ontvankelijk voor nieuwe ideeën en mogelijkheden, waardoor ze een beter toekomstperspectief krijgen.