Rijksdienst voor de Monumentenzorg

RDMZ op de Restauratiebeurs 2003

15, 16 en 17 mei is De Nederlandse Restauratiebeurs in Den Bosch het bruisend centrum van restauratie, conservering, beheer en monumentenzorg. Tal van organisaties en bedrijven laten de nieuwste ontwikkelingen, producten en diensten zien. De RDMZ pakt uit met de thema's (brand)veiligheid en educatie. In het monumentaal internetcafé is www.monumenten.nl, een gezamenlijk initiatief van de RDMZ, het NRF en het NCM, vertegenwoordigd.

Sinds de cafébrand in Volendam leggen gemeenten meer en meer brandveiligheidseisen op, ook aan historische kerken, kastelen en buitenplaatsen. Gemeenten gaan daarbij uit van de nieuwe regels in het Bouwbesluit 2003. Maar men past deze regels niet altijd toe zoals ze door de wetgever zijn bedoeld. Daardoor valt het oordeel vaak te streng uit, wat regelmatig slecht uitpakt voor monumenten. De vraag is hoe dan wel. Op de beursstand van de RDMZ, te vinden op het Kennisplein, beantwoorden medewerkers van de afdeling Instandhoudingstechnologie en Regioservice deze vraag. Het speciale Informatieblad Instandhoudingstechnologie over brandveiligheid, dat onlangs als eerste in een nieuwe reeks is uitgekomen, is ook verkrijgbaar op de stand. Dit praktische blad informeert over vragen als 'Hoe zit het met de draairichting van deuren?' of 'Welke eisen gelden voor de breedte van uitgangen?'

Op zaterdag 17 mei iser een symposium speciaal voor beheerders van monumentale kerkgebouwen, georganiseerd door NCM en het CIO-K (kerkenkoepel). Centraal staan veiligheid, gebruik van het kerkgebouw en monumentwaarden. U kunt zich voor dit symposium aanmelden bij het NCM, 020 . 62 77 706.

Op vrijdag 16 en zaterdag 17 mei kunt u presentaties bijwonen over onderwerpen variërend van herstel van houten vloeren, natuursteenbewerking en -vervanging tot kleur en schilderingen in de architectuur en klimaatbeheersing. Samen met de Stichting Houtresearch brengen wij ook het onderwerp houtaantasting en de bestrijding daarvan voor het voetlicht.

Het andere beursthema is educatie, dat wordt geïllustreerd met een project voor het voortgezet onderwijs en een project voor restauratievaklieden. Leerlingen van de middelbare school kunnen sinds kort 'Terug naar de Toekomst' met de monumentenkist. Deze kist, gevuld met allerhande attributen om kennis te verwerven over monumenten(zorg) ontbreekt tijdens de restauratiebeurs uiteraard niet.

De Restauratie OpleidingsProjecten (ROP), het landelijke netwerk voor praktijkopleidingsplaatsen voor het restauratievak is onlangs officieel van start gegaan. Hoever de betekenis van de ROP reikt, ziet u in de stand aan de hand van enkele grote restauratieprojecten. Tijdens de beurs wordt u een kijkje achter de schermen van een grote ROP-restauratie gegund.

Op donderdag 15 mei zal demissionair staatssecretaris Van Leeuwen, voorafgaand aan de beursopenstelling, een ongetwijfeld succesvolle tweede Nederlandse Restauratiebeurs in 's-Hertogenbosch inluiden.

Voor alle informatie over de restauratiebeurs, beursdeelnemers en omlijstende activiteiten: www.restauratiebeurs.nl

De Nederlandse Restauratiebeurs van 15 t/m 17 mei in de Brabanthallen, Diezekade 2, Den Bosch
Openingstijden: donderdag 10.00-22.00 uur; vrijdag 10.00-18.00 uur; zaterdag 10.00-17.00 uur