Provincie Zuid-Holland

Persbericht

17-04-2003
N 210: 15 mei overlast voorbij

De overlast op de N210 bij Lekkerkerk behoort half mei tot het verleden. Althans, dat is het streven van gedeputeerde Rinus Houtman van de provincie. Dat bleek uit de presentatie van de plannen voor het vervangen van de verzakte bak aan de bestuurders uit de regio. Opvallendste onderdeel is de aanleg van een tijdelijke bypass om de bouwplaats. Hiermee wordt het verkeer grote omleidingen bespaard.

Eind maart bleek dat een van de bakken waarin de provinciale weg ligt, door de fundering was gezakt. Het wegdek zakte daardoor met 15 centimeter. Door de zachte ondergrond bestaat de vrees dat de bak, en daarmee ook het wegdek, plotseling tientallen centimeters verzakt. Vandaar dat met tijdelijke verkeersmaatregelen het verkeer ter plaatse over één rijstrook wordt geleid. Dat voorkomt een hoge belasting. De N210 is de enige ontsluitingsweg in de Krimpenerwaard. Veel vrachtverkeer op de route Utrecht-Rotterdam ziet de weg als aantrekkelijk alternatief bij files op de rijkswegen A12 en A20. Tijdens een in de haast bijeengeroepen bestuurlijk overleg spraken de aanwezigen hun vrees uit van onaanvaardbare overlast en aantasting van de verkeersveiligheid op het moment van de uitvoering van de herstelwerkzaamheden. Dan immers, moet de hele weg worden afgesloten en gaat het verkeer een weg zoeken over smalle dijkweggetjes die daar niet geschikt voor zijn en waar bovendien veel fietsers rijden. Een dringend beroep werd op de gedeputeerde gedaan om een bypass aan te leggen. Houtman beloofde te onderzoeken of deze wens te realiseren was. Dat is het geval, zo bleek gister, 16 april in het gemeentehuis van Lekkerkerk. Houtman was daar met zijn projectteam naar toe gekomen om de plannen toe te lichten.

Plannen
Op donderdag 17 april 2003 wordt begonnen met het aanvoeren van materiaal en direct na de Pasen start de aanleg van de omleiding. De aanleg neemt ongeveer een week in beslag. Dan pas kan het eigenlijke herstel van de weg beginnen. Na het uitgraven van de bak wordt een nieuwe fundering aangebracht waarop een nieuw betonnen dek wordt gemaakt waarop uiteindelijke de weg komt te liggen. Daarvoor is ongeveer twee weken nodig. Er wordt gedurende 6 dagen per week in 20-uursdienst gewerkt, maar sommige processen, zoals het uitharden van beton, laten zich niet versnellen. Bovendien moet het weer een beetje mee zitten. Als alles volgens plan verloopt zal op donderdag 15 mei het verkeer weer van de herstelde N210 gebruik kunnen maken.

Informatiebijeenkomst
Na de aanleg van de bypass zijn de problemen nog niet voorbij. Want de bypass heeft net als de situatie nu, maar 1 rijstrook. Verkeer wordt om en om met verkeerslichten over de bypass geleid. Dat levert vertraging op. De provincie adviseert verkeer met bestemming Rotterdam of Utrecht via de A20 en A12 te rijden. Op maandag 28 april 2003, om 19.30 uur, organiseert de provincie een informatiebijeenkomst in gebouw Amicitia, Raadhuisplein 1-5 in Lekkerkerk (gemeente Nederlek). Met name bedrijven hebben last van de werkzaamheden omdat planningen en routeschema's aangepast moeten worden. Aan vijfduizend bedrijven is een uitnodiging gezonden. Overigens zijn ook andere belangstellenden van harte welkom.
Via www.zuid-holland.nl/werkaandeweg is verdere informatie over de werkzaamheden te krijgen.