Staatsbosbeheer

[staatsbosbeheer_opent_natuurpad_alloo__ook_geschikt_voor_gehandicapte n.gif]
uitnodiging voor de pers, 22 april 2003

Op 15 mei 2003 wordt tijdens het Europees Jaar van Mensen met een Handicap en de Natuurmaand Texel het natuurpad Alloo in gebruik genomen door Ruud van Zomeren van het Nationaal Comité 2003. Dit pad is een forse stap vooruit in de activiteiten van Staatsbosbeheer om de Texelse natuur ook toegankelijk te maken voor mensen met een handicap. Staatsbosbeheer vervangt hiermee het uit 1975 daterende natuurpad voor blinden en slechtzienden.

Het 4,5 km lange natuurpad Het Alloo is geschikt voor bezoekers in een rolstoel, blinden en slechtzienden. De wandeling kan tot 2,7 km worden ingekort. Het natuurpad gaat via duin, bos, landbouwgebied en rond bloemrijk grasland waar veel weidevogels broeden. Op het erf van de woongemeenschap het Maartenhuis kan een vlindertuin bezocht worden. De route gaat voor een deel langs de oevers van de duinrel vanaf het Alloo.

Voor het eerst is de informatie over het natuurpad in gesproken vorm beschikbaar. Uiteraard is ook informatie in grootschrift en braille aanwezig. Deze informatie kan geleend worden bij EcoMare, inclusief walkman, en kan worden gedownload vanaf de website van Staatsbosbeheer.

Bij dit project is de kennis van Staatsbosbeheer bij het toegankelijk maken van de natuur voor mensen met een handicap optimaal verwerkt. Door samenwerking met het Maartenhuis en een bloembollenteler kon een heel aantrekkelijk tracé gekozen worden. Dankzij Nationaal Park Duinen van Texel, Provincie Noord-Holland, Gemeente Texel, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, VSB fonds, TESO en Rotary kon Staatsbosbeheer het natuurpad financieren. De aanleg heeft EURO 250.000 gekost.