Universiteit van Amsterdam



Sterfte en ziekten onder heroïneverslaafden en methadonpatiënten


donderdag 15 mei 14.00 uur


Promotie Geneeskunde

Epidemioloog Marcel Busters onderzocht prevalentie van heroïnegebruik, ziekten onder heroïneverslaafden en sterfte door overdosis. Sterfte blijkt gedurende de eerste twee weken van een methadonprogramma hoger dan tijdens de rest van de behandeling. Dat kan te maken hebben met een te hoge startdosis, maar ook met het feit dat veel verslaafden zich bij aanmelding in een crisissituatie bevinden. De kans op een overdosis is dan groter. In vergelijking met Oslo is de sterfte door overdosis in Amsterdam overigens laag: de hulpverlening is effectiever, er wordt beter samengewerkt met de politie en de meeste verslaafden inhaleren de drug in plaats van die te injecteren. Dat leidt echter vaak tot longaandoeningen.

M.C.A. Buster: Prevalence, morbidity and mortality among heroin users and methadone patients. Promotor is prof. dr. W. van den Brink.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@bdu.uva.nl. Voor vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl.