Ingezonden persbericht


Persbericht 28 april 2003
Week van de Zee 2003 betrekt mensen bij de zee Spetterend programma voor jong en oud

Leiden, 28 april - Van 15 t/m 25 mei is het Week van de Zee. Het evenement brengt de zee en de kust op een positieve manier onder de aandacht van een groot publiek. Er zijn honderden zee-activiteiten voor jong en oud. Deelnemers voelen het zout in hun mond en de wind door de haren. Het hele programma staat in de Zeekrant, die vandaag wordt gepresenteerd door de initiatiefnemer, de vereniging Kust en Zee. De Week van de Zee beloofd weer een fantastische happening te worden met een zeer veelzijdig programma. 'Samen met de bijna honderd deelnemende organisaties laten we alle facetten van de zee zien', zegt woordvoerder Michel Langendijk. Uiteraard is er aandacht voor de natuur van de zee en de duinen, maar ook voor kunst, literatuur, muziek, wetenschap en zelfs het weer. 'We willen heel Nederland kennis laten maken met het belang van de zee en de kust voor het leven in ons land'. Dit tweede jaar is het thema 'windkracht 10'. Hiermee wordt de onstuimige relatie van Nederland met de zee bedoeld; van de watersnoodramp tot stormachtige gedichten, van de toekomst van de kust bij zeespiegelstijging tot het plezier van een orkaan machine, vliegeren aan zee of het lekker uitwaaien op het strand. Voorbeelden van andere bijzondere activiteiten tijdens Week van de Zee zijn: 1. Het reizende Zoutbus Zeefestival met zeefilms in de open lucht, kinderprogramma's, expo van grote Martin Kers foto's en discussie; 2. Zeegedichten op het strand van Bergen en de IJmuider pont en literaire diners met Jan Brokken en Vonne van der Meer; 1. Opera aan Zee, shantyfestival en optredens van Zijlstra (ex-visser); 2. Korren, met een speciaal net zoeken naar zeedieren, roggen aaien, excursies, wandelingen, lezingen en open dagen. 3. Reuze strandvliegers bij festivals in Hoek van Holland en IJmuiden.

En ook geluidsjutten op Ameland, een dijkdoorbraak in Noordwijk, zeeschilders in Wijk aan Zee en varen naar een onbewoond eiland. Tijdens de Week van de zee is de zee even overal. Alle activiteiten staan op www.weekvandezee.nl en in de speciale Zeekrant. 200.000 kranten met regionale katernen zijn vanaf vandaag gratis te krijgen bij bibliotheken, ANWB, VVV, kustgemeenten en alle deelnemende instanties. Ook radiospots maken mensen attent op Week van de Zee. De Week van de Zee is een jaarlijks terugkerend evenement dat voor de tweede keer wordt georganiseerd. Het is een initiatief van de vereniging Kust en Zee (Stichting De Noordzee, Stichting Duinbehoud, Kustvereniging EUCC en EcoMare). Stichting DOEN financiert de Week van de Zee omdat het de Nederlandse kust en zee positief onder de aandacht brengt zonder de huidige problematiek rondom de kustgebieden te vergeten. De Week van de Zee wordt ook mede mogelijk gemaakt door het VSB fonds, de Provincies Noord- en Zuid-Holland en LNV.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met woordvoerder Michel Langendijk van Stichting De Noordzee, 030 - 2340016 en 06 - 55942646 en via michel.langendijk@weekvandezee.nl Beeldmateriaal zonder copyrights en diverse banners van de Week van de Zee zijn digitaal beschikbaar. Zie ook www.weekvandezee.nl


---- --