Gemeente Maassluis

Persberichten

7-5-2003

Meimaand Natuurmaand in Maassluis

Ook dit jaar wordt in de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam weer de Meimaand Natuurmaand georganiseerd. Bovendien doen dit jaar ook Hoek van Holland en het Westland mee. Er zijn allerlei activiteiten op poten gezet om belangstellenden van jong tot oud kennis te laten maken met natuur en milieu dichtbij huis. In Maassluis neemt het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie (NME) de organisatie voor haar rekening. Er zijn cursussen, excursies en wandelingen. Kortom, voor elk wat wils.

Donderdag 15 mei: Varen over de vlieten met Natuurmonumenten Guus van Oostwaard van Natuurmonumenten zal de deelnemers in een open boot door de vlietlanden varen. Hij is al jaren werkzaam in dit gebied en kan met veel liefde vertellen over alles wat leeft in en om de vlieten. Er komen veel soorten vogels voor zowel op het water als in het riet. Ook wordt stil gestaan bij de prachtige orchideeën die bloeien in mei.
Tijd: 19.00 uur; Vertrek: Korte Buurt Maassluis bij de blauwe brug. (parkeren bij zwembad); Aanmelden VVV/ANWB Vlaardingen, tel. 010- 4346666; Kosten: Volwassenen 5 en kinderen 2 Maximum 30 personen. Bij erge regen gaat de tocht niet door, bij twijfel bellen: 0652506053

Zaterdag 17 mei: Vogelexcursie per fiets in de Broekpolder Met vogelspecialist Herco Christerus trekken de deelnemers op de fiets de Broekpolder in op zoek naar vogels. De Broekpolder is een uitgelezen vogelgebied door al het water en de bossen afgewisseld met open vlakten. Kortom een plek waar veel soorten zich thuis voelen. Neem een verrekijker en vogelboek mee. Aanvang: 9.15 uur; Start: Parkeerplaats bij de vogelhut/viaduct A20. Voor Maassluis en omgeving: verzamelen om 9.00 uur bij pannenkoekenboerderij t Sonnetje aan de Korte Buurt; Deelname is gratis, aanmelden verplicht. Er kunnen maximaal 25 deelnemers mee. Inlichtingen en aanmelden: VVV/ANWB Vlaardingen: 010-4346666. Bij extreme weersomstandigheden gaat de excursie niet door.

Woensdag 21 mei, planten leren herkennen In één avond planten leren determineren en leren herkennen is uiteraard niet mogelijk. Maar in één avond gevoel krijgen over hoe te kijken en te zoeken dat is mogelijk. Middels een circuit van opdrachten leert men kijken naar planten en ze onder te verdelen in groepen. Zo wordt het gebruik van een flora makkelijker (meenemen wordt aangeraden). De cursus wordt geven door NME-coördinator Carla Brouwer.
Aanvang: 19.30 uur; Plaats: CNME Het Oranje Tipje Dr. A. Schweitzerdreef 433 in Maassluis
Aanmelden : VVV/ANWB Vlaardingen, tel. 010- 4346666; Kosten: 3; Maximaal 20 personen

Zaterdag 24 mei: Inloopmiddag Kriebelbeestjes Bij het Maassluise Centrum voor Natuur en Milieu Educatie het Oranjetipje is speciaal voor kinderen een route door het lokaal uitgezet waar je kriebelbeestjes tegenkomt. Bijen, lieveheersbeestjes, slakken, wandelende takken en vlinders, allemaal spelen ze een rol. Maar de kinderen moeten ook wat doen, want alleen kijken is niet leuk! De kinderen moeten wel een ouder of begeleider meenemen. Plaats: CNME Het Oranje Tipje, Dr. A. Schweitzerdreef 433 (naast de tennishal) in Maassluis; Tijd: van 13.30 uur-15.30 uur; Kosten geen

Woensdag 28 mei: wandeling ecologische zone Sterrenbos langs de Waterweg
Leo Bergwerff, werkzaam bij de afdeling Inrichting en Beheer Buitenruimte van de gemeente, is beheerder van dit prachtige stukje natuur aan de Waterweg. Jammer dat zo weinig mensen dit stukje Maassluis kennen en dat nog minder mensen weten wat hier zoal groeit en bloeit. Het thema van de wandeling is planten leren kennen en herkennen. Het zou leuk zijn een flora mee te nemen dan kan er gezamenlijk af en toe een plant opgezocht worden, Tijd: 19.00 uur; Vertrek: NS-station Maassluis-West; Aanmelden: VVV/ANWB Vlaardingen, tel. 010- 4346666; Kosten: geen; Maximaal 20 personen

Folder
In het informatiecentrum in de hal van het stadhuis aan de Koningshoek is een leuke folder verkrijgbaar waarin een overzicht wordt gegeven van alle activiteiten in het kader van Meimaand Natuurmaand.