Gemeente Soest

Gemeente onderzoekt afvalinzameling
Telefonische enquête start 15 mei

Vanaf 15 mei start in opdracht van de gemeente Soest een telefonische enquête onder 600 willekeurig geselecteerde huishoudens in Soest en Soesterberg. Doel van het onderzoek is het verkrijgen van inzicht in de houding en het gedrag van inwoners van de gemeente Soest ten aanzien van de afvalinzameling. Daarnaast wil de gemeente weten welke wensen de inwoners op dit gebied hebben en welke suggesties zij aan de gemeente willen meegeven.

De resultaten van dit onderzoek zullen worden verwerkt in een gemeentelijk afvalstoffenplan. Naast dit bewonersonderzoek worden ook het tot nu toe gevoerde beleid, het gehele inzamel- en verwerkingstraject en de kosten van het afvoeren van afval kritisch onder de loep gehouden. In april zijn er sorteeranalyses van het restafval uitgevoerd. Daaruit bleek bijvoorbeeld dat in het restafval nogal wat bruikbaar papier en glas zat. De gemeente wil weten waarom inwoners deze stoffen bij het restafval gooien en niet apart afvoeren. In het afvalstoffenplan zullen maatregelen worden voorgesteld om het gescheiden aanbieden van afvalstoffen te verbeteren.

Tijdens het onderzoek zullen er vragen gesteld worden over de houding en het gedrag van inwoners ten aanzien van de verschillende afvalstromen zoals groente-, fruit- en tuinafval, glas, papier, textiel, klein chemisch afval, wit- en bruingoed en grof afval. Daarnaast worden er vragen gesteld over voorlichting, handhaving en de tarievenstructuur op het gebied van afval.

In september zal in Op 't Hoogt aandacht worden besteed aan de uitkomsten van deze telefonische enquête. Het definitieve afvalstoffenplan zal naar verwachting in november aan de gemeenteraad worden aangeboden.

---