NOS


NOS lanceert op 15 mei eerste drie programma-sites NOS RTV lanceert op donderdag 15 mei de eerste drie specifieke websites,die direct gerelateerd zijn aan een radio- of televisieprogramma van NOS RTV. Deze zogenoemde programmasites bevatten een grote hoeveelheid informatie over een specifiek radio- of televisieprogramma.

De programma-sites, die donderdag 15 mei om 14.00 uur de lucht in gaan, horen bij respectievelijk het NOS Journaal, Het NOS Radio 1 Journaal en NOS Langs de Lijn. In een later stadium volgen de sites van NOS Studio Sport, NOS Actueel en NOS Met het Oog op Morgen.

De programma-sites zijn primair bedoeld om de kijkers en luisteraars dichter bij de NOS-programma's te brengen. Dit gebeurt op verschillende manieren. Allereerst bevatten alle sites actuele programma-informatie. Het gaat dan om de inhoud van lopende of komende uitzendingen. Ook zijn de uitzendingen van de afgelopen weken op te roepen. De archieffunctie gaat wat betreft speciale programma-onderdelen zelfs nog verder terug in de tijd. Zo zijn bijvoorbeeld specials, series of columns langere tijd via de website op te roepen. Ook is er een overzicht in tekst en beeld van gezichtsbepalende personen als hoofdredacrtie, presentatoren en verslaggevers.

De sites bieden ook de mogelijkheid tot communicatie met de kijkers of luisteraars. Via discussieplatforms (o.a gastenboek, chat, forum) kunnen site-bezoekers hun mening geven over de uitzendingen. De verschillende platforms bieden de (hoofd-)redacties ook de mogelijkheid om met het publiek in discussie te gaan en verantwoording af te leggen over de (programma-)keuzes die zijn gemaakt.

De introductie van bovengenoemde sites is het eerste resultaat van een algehele programmatische vernieuwing van NOS Internet. De volgende stap is de lancering van nog eens drie programma-sites van respectievelijk NOS Studio Sport, NOS Actueel en NOS Met het Oog op Morgen. Tot slot volgt de vernieuwing van de al bestaande sites www.nosnieuws.nl en www.nossport.nl. Deze sites blijven ook in de toekomst de websites binnen NOS RTV voor het laatst (sport) nieuws.

De site van het NOS Jeugdjournaal, die al enkele jaren bestaat, wijkt wat betreft inhoud en vormgeving sterk af van de nieuwe programma-sites. Dit vanwege de specifieke doelgroep. Hierin komt (vooralsnog) geen verandering.