Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Open dag As-Siddieqschool

Op donderdag 15 mei 2003 is er een open dag in de As-Siddieqschool die begint om 9.00 uur en duurt tot 14.30 uur. Tijdens de open dag kunt u het gebouw bekijken, de leermiddelen, kunstwerken en nog veel meer. Natuurlijk kunt u een gezellig praatje houden met het personeel en de leerlingen.
Kortom het team van de school staat u graag te woord. Meer informatie
---

Marokkaanse moskee in De Baarsjes verafschuwt 4 mei-leuzen jongeren

In een gesprek met stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren op 13 mei keurt het bestuur van de Marokkaanse moskee Nour leuzen van jongeren als Joden moeten wij doden tijdens de dodenherdenking op 4 mei sterk af. Het moskeebestuur vermoedt dat de jongeren de gruwelijke betekenis niet beseffen en vestigt zijn hoop op het onderwijs. De moskee wil samen met het stadsdeel een project opzetten voor lessen over de Nederlandse geschiedenis en de betekenis van herdenkingen. De moskee wil de Marokkaanse ouders te stimuleren deel te nemen aan de lessen en vraagt het stadsdeel organisaties als de Anne Frankstichting in te schakelen.

Stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren vindt de leuzen tijdens de dodenherdenking bij het monument op het terrein van de toekomstige Turkse Westermoskee zo onmenselijk dat hij op 7 mei namens de 35.000 bewoners aangifte heeft gedaan.

Een tienjarige jongen is verdacht, Michel Rog (D66) heeft hem op 4 mei ter plekke aangesproken en aangifte gedaan. In een gesprek met stadsdeelvoorzitter Van Waveren ontkent de jongen de uitspraak en zegt dergelijke leuzen af te keuren.

De vijf openbare basisscholen in de Baarsjes willen hun bestaande contacten met de Anne Frankstichting graag intensiveren, hebben zij gezegd in een recent gesprek met het stadsdeel naar aanleiding van de dodenherdenking. Ook gaan deze scholen elk een monument adopteren.

Stadsdeel De Baarsjes staat achter de én-én-aanpak die enerzijds via gesprekken wil bevorderen dat iedereen zich thuisvoelt in deze buurt en anderzijds overtredingen wil bestraffen. Van Waveren benadrukt dat hij de Marokanen kent als een veelzijdig samengestelde gemeenschap: Bij de herdenking heb ik naast autochtone Nederlanders, Surinamers en Turken ook Marokkanen gezien. Er wonen in De Baarsjes wel degelijk heel veel Marokaanse jongens, meisjes, mannen en vrouwen die leven willen in een tolerant Amsterdam en die zich betrokken voelen bij gezamenlijke momenten van herdenking. Ik roep de Marokkanen op om elkaar duidelijk te maken dat met de verstoring van de dodenherdenking de norm sterk is overschreden.

---

Komend evenement
© Stadsdeel De Baarsjes - 14/05/2003