DIERENBESCHERMING

Protest tegen ruimingen hobbypluimvee, 15/5 Plein Den Haag

PERSUITNODIGING

DIERENBESCHERMING EN HOBBYDIERHOUDERS PROTESTEREN

TEGEN RUIMINGEN HOBBYPLUIMVEE

Geachte redactie,

De Dierenbescherming en de Nederlandse Belangenvereniging van HobbyDierhouders zullen morgen 15 mei om 14.30 uur op het Plein in Den Haag, voorafgaand aan het Algemeen Overleg over de vogelpestcrisis (15.00 uur), de Vaste Kamercommissie voor LNV een petitie overhandigen waarin gepleit wordt voor vaccinatie van hobbypluimvee. De overhandiging wordt vergezeld van een ludieke actie.

ONDER EMBARGO de tekst van de petitie:

PETITIE
van
NEDERLANDSE VERENIGING TOT BESCHERMING VAN DIEREN

&
NEDERLANDSE BELANGENVERENIGING VAN HOBBYDIERHOUDERS

Geachte leden van de Vaste Kamercommissie voor Landbouw,

De bestrijding van de vogelpest in Nederland heeft absurde proporties aangenomen. Inmiddels zijn ruim 25 miljoen dieren gedood. Vaak op een wijze die uiterst discutabel is. Ik herinner u aan de felle protesten van de Dierenbescherming tegen het gebruik van het gif Neocidol, maar ook aan de vergassing door middel van CO2; beide dodingmethoden zijn verantwoordelijk voor een enorme lijdensweg van miljoenen dieren.

Het meest schrijnende is wellicht dat de Nederlandse maatschappij gedwongen wordt mee te helpen bij het bestrijden van de vogelpest. De belastingbetaler mag opdraaien voor de kosten. Tienduizenden kerngezonde hobbydieren worden massaal gedood om handelsbelangen van de pluimveesector veilig te stellen. Dat dit leidt tot onacceptabele excessen, heeft u allen met eigen ogen kunnen zien. Dieren moeten van de minister worden opgehokt en als dat niet lukt worden ze onder het toeziend oog van de AID uit bomen geknald, om maar een voorbeeld te noemen. En het kan nóg gekker: huizen van mensen die opkomen voor de belangen van hun huisdieren worden opengebroken en de bewoners worden als criminelen geboeid afgevoerd.

Wat de Dierenbescherming en de Nederlandse Belangenvereniging voor Hobbydierhouders het meest tegen de borst stuit, is het feit dat momenteel hobbydieren in de zogenaamde bufferzones worden gedood die geen enkel veterinair risico vormen en bovendien géén deel uitmaken van het zogenaamde handelsbelang. Tóch vindt minister Veerman dat deze dieren dood moeten. Om zijn handelingen juridisch te rechtvaardigen noemt hij particulieren die slechts enkele kippen houden 'hobbybedrijven'. En waarom? Handelsbelangen dus, maar ook zouden de hobbydieren een risico
vormen bij de verspreiding van het virus. Een zeer vreemde redenering. Immers, dan zou je ook geen dieren in kratten moeten stoppen, daar mee gaan rondrijden en vervolgens afleveren bij een slachthuis!

De oplossing is simpel: deze dieren moeten gewoon bij hun eigenaar blijven en worden gevaccineerd! Bij herhaling is hier door vele organisaties bij de minister voor gepleit. De minister blijft star in zijn houding en weigert nu zelfs Brussel te verzoeken het licht op groen te zetten voor vaccinatie van hobbydieren. Drie dagen geleden startten de Dierenbescherming en de Nederlandse Belangenvereniging voor Hobbydierhouders een protest e-mail actie. Inmiddels kunnen wij ons namens ruim tienduizend verontruste burgers en de 8.000 leden tellende Nederlandse Belangenvereniging van HobbyDierhouders tot u wenden met het klemmende verzoek om:


- De minister te sommeren een serieuze poging te doen Brussel ervan te overtuigen dat Nederland het niet langer pikt dat hobbydieren onnodig worden geslachtofferd.

- Het vaccineren van hobbypluimvee nu toe te staan.
- De minister te bewegen in ieder geval het doden van hobbypluimvee te staken tot de Europese Commissie hierover een besluit heeft genomen.

De Dierenbescherming en de Nederlandse Belangenvereniging voor Hobbydierhouders zullen van hun kant Eurocommissaris David Byrne benaderen met de resultaten van de protestactie die wij deze week zijn gestart.

Namens de Dierenbescherming en de Nederlandse Belangenvereniging van HobbyDierhouders dank ik u voor uw aandacht.

(einde bericht)