Gemeente Terneuzen

Axelsedam

Persbericht - 14 mei 2003

OFFICIËLE INWERKSTELLING FONTEIN AXELSEDAM

Morgen, donderdag 15 mei 2003 om 15.45 uur, zal de fontein onder het Poortgebouw op de Axelsedam officieel in werking worden gesteld. Burgemeester drs. R.C.E. Barbé zal de officiële handeling verrichten. Als portefeuillehouder zal tevens wethouder A.M.G. van Waes aanwezig zijn.

De fontein bestaat uit tien stralen, vijf om en om aan de lengte-assen van de vijverbak die langs en voorbij elkaar spuiten. Als het te hard waait, zullen de stralen automatisch uitvallen omdat het water ander te veel over de nabije omgeving waait. 's Avonds zijn de fonteinstralen verlicht. Verder bevat de bodem van de vijverbak nog 63 grondspots. In de winter, als bij kans op vorst de fontein buiten werking is, zal wel de vijverbak worden verlicht door de grondspots. De langwerpige vijver onder het Poortgebouw meet circa 38 x 16 meter, is 25 centimeter diep en is aan de randen bekleed met zwart Aziatisch graniet. De vijver is gevuld met 150 m³ water.

In oktober 2002 is met de aanleg van de fontein gestart nadat de betonnen vijverbak onder het Poortgebouw gereed was. Gedurende de winter is vertraging opgelopen omdat de bundels voor de verlichting niet bij lage temperaturen konden worden verwerkt. Dit voorjaar moest eerst op het beton in de vijverbak een speciale laag worden aangebracht die enige weken moest uitharden voordat de fontein definitief kon worden afgewerkt. De totaalkosten voor de fontein inclusief verlichting bedragen circa EUR 140.000,00.

De betonnen vijverbak met fonteinen maakt deel uit van het stedenbouwkundig ontwerp van Kuiper Compagnons voor de Axelsedam. De fonteinen zijn ontwikkeld en aangebracht door ingenieursbureau Fehres uit Heemstede in samenspraak met Kuiper Compagnons en de afdeling Civiele Techniek van de voormalige gemeente Terneuzen.

Nadere informatie:

Afdeling Communicatie
Dirk Timmers
Telefoon 0115 - 455 523