Katholieke Universiteit Nijmegen

Katholieke Universiteit Nijmegen: 80 jaar midden in het leven Nijmeegse eredoctoraten voor jurist, stamcelonderzoeker en onderwijskundige
Donderdag 15 mei, bij de viering van het 80-jarig bestaan van de KU Nijmegen, worden eredoctoraten uitgereikt aan de Britse jurist prof. Peter Birks, de Amerikaanse stamcelonderzoekster prof. Helen M. Blau en de Amerikaanse onderwijskundige prof. Catherine Snow. Deze drie wetenschappers hebben allen wetenschappelijke banden met de KU Nijmegen en zijn voorgedragen door de faculteiten waarmee ze contact onderhouden. Eredoctoraten worden door de universiteit eens per vijf jaar toegekend, bij de viering van een lustrum.

Eredoctores 2003

Prof. dr. Peter Birks, QC, FBA, Fellow of the British Academy, Regius Professor of Civil Law at the University of Oxford

Prof. Peter Birks is één van de toonaangevende geleerden op het terrein van het hedendaagse Engelse privaatrecht, de rechtsvergelijking en het Romeinse recht. Hij heeft veel bijdragen aan de ontwikkeling van het leerstuk van de Law of Restitution. Met zijn kennis van het Romeinse recht heeft hij het stelsel van de common law toegankelijk gemaakt voor de continentaal Europese jurist. Zijn ideeën over de Law of Restitution zijn ook voor wetenschappers uit civil law-landen van groot belang bij het doordenken van de leerstukken van onverschuldigde betaling en ongegronde verrijking. Het wetenschappelijk werk van Birks is een onophoudelijke zoektocht naar de beginselen en de structuur van het Engelse privaatrecht. Hij heeft daarbij een goed oog voor de praktijk, een benadering die correspondeert met de wijze waarop ook aan de Nijmeegse Faculteit der Rechtsgeleerdheid de privaatrechtelijke wetenschap wordt beoefend. Prof. Birks was van 1994-1996 hoogleraar op de wisselleerstoel van het Centrum voor Postdoctoraal Onderwijs (CPO) van de KU Nijmegen.

Prof. dr. Helen M. Blau, hoogleraar aan Stanford University en directeur van het Baxter Laboratory in Genetic Pharmacology aan Stanford University School of Medicine, Stanford, CA.

Het eredoctoraat is prof. Blau toegekend voor haar vernieuwende onderzoek binnen de moleculaire levenswetenschappen, in het bijzonder de bestudering van het plastisch vermogen van cellen gedurende de ontwikkeling. Door haar werk aan moleculaire en cellulaire mechanismen die het gedrag van (stam)cellen bepalen, heeft ze een grote bijdrage geleverd aan het begrip van het complexe samenspel van celsignalering, gen- expressieregulering en de controle van celgroei en differentiatie. Met dit werk heeft ze geheel nieuwe mogelijkheden geopend voor de behandeling van erfelijke of verworven aandoeningen.

Prof. dr. Catherine Snow, hoogleraar onderwijskunde aan de Havard Graduate School of Education

Prof. Snows expertise ligt op het gebied van de verwerking en verwerving van gesproken en geschreven taal, tweede-taalverwerving, tweetaligheid, ouder-kind interactie en taalonderwijs. Ze heeft haar sporen verdiend op een zeer breed terrein van de sociale wetenschappen. Haar huidige onderzoek betreft de ontwikkeling van kinderen uit minderheidsgroepen in de Verenigde Staten. Snow is bij uitstek in de gelegenheid om fundamenteel wetenschappelijk werk te vertalen in maatschappelijk relevante initiatieven. De Nijmeegse onderwijskundige prof. L. Verhoeven organiseerde samen met prof. Snow een internationale conferentie over motivatie in relatie tot leren lezen. Gezamenlijk publiceerden zij in 2001 Literacy and Motivation. Ook participeerde Snow in de Second European Graduate School on Literacy Acquisition. Haar ruime internationale netwerk van onderzoekers biedt mogelijkheden voor verdere internationalisering van het Nijmeegs onderzoek.

13-5-2003