Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 105
Datum: 15 mei 2003

Raadpleging Fryslân over Zuiderzeelijn

Binnen een week na het bekendmaken van het regeerakkoord van het nieuwe kabinet zal de provincie Fryslân de voorlichting aan haar inwoners over de Zuiderzeelijn starten. Het zwaartepunt van de voorlichting ligt na de zomervakantie. Daarna zal de Friese bevolking in de periode september-oktober op drie manieren geraadpleegd worden over de Zuiderzeelijn: een huis-aan-huis verspreide enquête onder de inwoners van de provincie, een opinieonderzoek onder een representatieve steekproef van de Friese bevolking en een consultatie van maatschappelijk organisaties.

De voorlichtingscampagne heeft als doel de inwoners van Fryslân de mogelijkheid te bieden zich goed te informeren over de voor- en nadelen van de magneetzweefbaan en mogelijke alternatieven. In de voorlichting werkt Fryslân waar mogelijk samen met de partners in het Zuiderzeelijnproject. Voor de campagne zal een breed palet van communicatiemiddelen ingezet worden, advertenties, folder, internet, informatiebijeenkomsten en ook een telefonische informatielijn.

De raadpleging is erop gericht boven tafel te krijgen hoe de bevolking denkt over de magneetzweefbaan in relatie tot andere varianten. De huis-aan-huisenquête en het representatieve opinieonderzoek zullen door een onafhankelijk extern bureau opgesteld worden. Zowel de enquête als het opinieonderzoek zullen zo worden opgezet dat ze zowel voor de provincie als geheel als voor nader te bepalen regio's betrouwbare gegevens opleveren. De enquête geeft naar verwachting een goede impressie van de mening van de inwoners van de provincie. Het opinieonderzoek vult deze enquête aan met een representatief beeld van de mening van kiesgerechtigde inwoners. De consultatie is gericht op maatschappelijke organisaties, omdat zij belangrijke bevolkingsgroepen vertegenwoordigen (dorpsverenigingen, politieke partijen, ondernemers, milieuorganisaties, landbouworganisaties).

De resultaten van de raadpleging zullen door Gedeputeerde Staten worden voorgelegd aan Provinciale Staten.

Het plan van aanpak kan ook gedownload worden van www.fryslan.nl

---- --