Gemeente Moerdijk


FinanciËle meevaller uit eindafrekening afvalstoffenberging Bavel-dorst

De gemeente Moerdijk ontvangt EUR 437.008,-- uit de nazorgvoorziening afvalstoffenberging Bavel-Dorst. Deze financiële meevaller wordt meegenomen in de eerste bestuursrapportage 2003.

In 1965 is op deze locatie gestart met de winning van leem voor de fabricage van bakstenen. De put die hierdoor ontstond, is later gebruikt voor het storten van afval. Zo is de afvalberging Bavel-Dorst ontstaan. De onderste stortlaag kwam en komt in aanraking met het grondwater waardoor risico´s bestaan voor het milieu.

Er werd een tienjarige overeenkomst (1982-1992) gesloten tussen het toenmalige Stadsgewest, exploitant de Grontmij en het bevoegd gezag oftewel de provincie. Daarin is onder andere afgesproken dat het Stadsgewest aan het einde van de exploitatieperiode over een reserve zou beschikken voor de eindafwerking en de (eeuwigdurende) nazorg.

De eindafwerking, onder meer het afdekken met grond, viel veel lager uit dan begroot. Het overschot van dat deel van de reserve is in 2001 aan de deelnemende gemeenten terugbetaald. Daarna is Grontmij gestart met de herijking van de kosten voor de nazorg van de afvalberging. Hierbij is uitgegaan van de meest actuele wet- en regelgeving. Er is een zogenaamde vuilpluim, een deel van het grondwater dat op één plaats geconcentreerd is, waar nu en in de toekomst metingen op worden verricht om te kijken of het milieu niet belast wordt. Zo nodig worden maatregelen genomen in het kader van de Wet Bodembescherming.

Na zorgvuldige berekening van de risico´s is een definitief nazorgplan opgesteld. De provincie als bevoegd gezag heeft met dit plan ingestemd. Voor nazorg blijft een bedrag van ruim 13 miljoen euro beschikbaar. Het resterende bedrag aan reserves, wordt aan de gemeenten uitgekeerd naar inwoneraantal. In het geval van Moerdijk tellen alleen de 24.551 inwoners van Zevenbergen en Klundert mee. Alleen deze twee voormalige gemeenten zaten in het Stadsgewest. Per inwoner wordt een bedrag van

EUR 17,80 uitgekeerd.